İki bayram arası kırmızı ette düşüş

Ramazan ayından sonra kırmızı et tüketiminde yaşanan düşüş ve süt kuzusu sayısı artışı et fiyatlarına da yansımaya başladı. Son 1 ayda kuzu karkas etin kilogramı fiyatı bölgelere göre 40 TL ile 70 TL arasında düşüş yaşandı. Kuzu karkasın kilogram fiyatı 610 TL’den 540 TL’ye geriledi.

Bu yıl Ramazan ayı önce­sinde kırmızı et fiyatla­rında yaşanan sert artış, yerini düşüşe bıraktı. DÜNYA’ya konuşan sektör temsilcileri, ku­zu eti fiyatlarının arz fazlası, iç piyasadaki talep düşüşü ve bu yıl ihracat kapılarının kapalı olma­sı nedeniyle gerilemeye başladı­ğını belirtti.

Ramazan öncesinde yaşanan fiyat artışını “suni bir balon” olarak nitelendiren tem­silciler, bu artışın etkisinin ar­tık azaldığını ve fiyatların nor­male dönmeye başladığını ifa­de etti. Açıklamalara göre kuzu karkas etin kilogram fiyatı, böl­gelere göre değişmekle birlikte 50 ila 70 lira arasında geriledi.

Fiyatlardaki bu düşüşün arka­sındaki nedenlere de dikkat çe­ken sektör yetkilileri, süt kuzu­larının kesimlik hale gelmesiyle birlikte piyasada arzın arttığı­nı, Ramazan sonrası tüketimin düşmesi ve kuzu etine olan ilgi­nin azalmasının da fiyat gerile­mesini hızlandırdığını vurgula­dı. Yetkililer, piyasadaki bu eği­limin önümüzdeki haftalarda da devam edebileceğini, ancak yak­laşan Kurban Bayramı’nın yeni bir hareketlilik yaratabileceğini belirtiyor.

Yardımcı: Kuzu etinde 40 ile 50 lira geri geldi

Ramazan sonrası kuzu etinde gözle görülür bir fiyat düşüşü ya­şandığını kaydeden Türkiye Ka­saplar Besiciler Et ve Et Ürün­leri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, fiyatların ortalama 40 ila 50 lira arasında gerilediğini söyledi. Kuzu etinde Ramazan öncesinde yaşanan yükselişin ardından fiyatlar düşüşe geçti­ğine vurgu yapan Yardımcı, fiyat artışının mevsimsel etkenler­den ve spekülatif hareketlerden kaynaklandığını ifade etti.

“Ku­zuların doğum döneminde azal­ma yaşandığı için fiyatlar yük­selmişti. Ancak doğum sonrası arzın artmasıyla fiyatlar tekrar geriledi” diyen Yardımcı, “Özel­likle Ramazan ayından yaklaşık bir ay önce başlayan fiyat artışı­nın ardından şu anda kuzu kar­kas etinde 40 ile 50 TL arasında bir düşüş yaşandı. Bu düşüş tez­gahlara da yansıyor. Örneğin da­ha önce kuzu but 800 liraydı, 750 liraya düştü. Kuzu kıyma 750 li­radan şu anda 700’e düştü” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Mustafa Çakır Zaten çok düşük kalan, üstelik de bir yıl...

CHP’den hükümete don felaketi çağrısı: ‘Ekonomiye yansıması kaçınılmaz’

CHP’li Erhan Adem, son don felaketlerinin tarımı ciddi şekilde...

Tarımda Ar-Ge desteklerine yeni düzenleme!

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli...

Coca-Cola’nın kârı tahminleri aştı

Coca-Cola, bugün açıkladığı ilk çeyrek finansal sonuçlarında Wall Street’in...