Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ihracatında yüzde 22 artış

Kazım Taycı, “İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Türkiye’nin 100. yılında rekorlar kırılmasını sağlamak için mevzuatla ilgili sıkıntıların ve problemlerin çözümüne yönelik adımlar atıldı.”

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, 2022 ve 2023 yılları için faaliyetler, hedefler ve yeni yol haritası paylaşıldı. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, navlun fiyatları, ekipman desteği ve finansal destek ile 2023 yılında ihracatın 15 milyar dolarlık seviyeye gelebileceğini vurguladı. Taycı, fuarlar, satın alma heyetleri, yurt dışında yayınlanan Türk dizilerinde yerli ürün tanıtımı, mevzuatsal sıkıntılar ve problemlerin çözümleri ile Türkiye’nin 100. yılında ihracatta rekorlar kırılabileceğini belirtti. Kurun, uzun zamandan beri sabit olmasının ve TL maliyetlerindeki artışın ciddi sorun teşkil ettiğini ifade eden Taycı, “Maliyetlerin kurtarılabilmesi için kurların enflasyon oranında artması gerekiyor” dedi.

Kazım Taycı, İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı olarak, 2022 yılında 12 fuara katıldıklarını açıkladı.Bu fuarlarda, önceki dönemlere göre üyelerimizin sayısının iki katına çıktığı Moskova Fuarı’na örnek verdi. “5 Şubat 2023 itibarıyla başlayacak Prodexpo Moskova Fuarı, 2023 yılının da ilk organizasyonu olacak. Ayrıca, 20-24 Şubat arasında Dubai’de Gulfood fuarına da İHBİR üyesi olan 60’tan fazla firmamızla katılım sağlayacağız” diye konuştu. 

İHBİR, 2022 yılında organize ettiği fuarlara katılmak için önceki dönemlere oranla minimum iki katı üyeye sahip. Kazım Taycı, İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı olarak, 5 Şubat 2023‘te başlayacak Prodexpo Moskova Fuarı’na ve 20-24 Şubat arasında Dubai’de düzenlenecek Gulfood Fuarı’na 60’tan fazla üyeleriyle birlikte katılacaklarını açıkladı.

İHBİR’İN İHRACATINDA YÜZDE 22,4 ARTIŞ

Taycı, geçen yılın ilk yarısında lojistik ve tedarikte ciddi sıkıntılar yaşandığını, ikinci yarı itibarıyla ise navlun fiyatları, üretim ve tedarik zorluklarının etkisiyle yakın coğrafyadaki birçok ülkenin yönünü Türkiyeye çevirdiğini ve bunun da bir fırsat olduğunu belirtti. Taycı, 2021 yılının 9 milyar 140 milyon dolarlık ihracat ile tamamlandığını, 2022 yılında bu rakamın yüzde 25,4 artışla 11,5 milyar dolara ulaşacağını; İHBİR tarafında ise yüzde 22,4 oranında artış ile 3,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini dile getirdi. Avantaj ve dezavantajın birlikte yaşandığı bir yılı geride bıraktıklarını kaydeden Taycı; Avrupa ülkeleri, Afrika, Orta Doğu ve ABD’ye olan ihracatta önemli artışların yaşandığını vurguladı.

TAHIL KORİDORU FIRSAT OLUŞTURDU

Taycı, 2022 yılının pandemiyle başlayan küresel gıda krizinin iki kritik tarım ülkesi olan RusyaUkrayna savaşıyla daha da derinleştiğini vurgulayarak, bu durumun tedarik zincirlerindeki bozulmaya, maliyet artışlarına ve küresel enflasyonun etkisiyle artan fiyatlara sebep olduğunu belirtti. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve diplomatlarımızın yapmış olduğu girişimlerle açılan Tahıl Koridoru sayesinde, Türkiye bu kriz sırasında iç talebi karşılamakla birlikte ihracatta da yukarı yönlü ivmeyi sürdürdü. Ukrayna’nın tahıl ve hububat ürünlerinin dünyaya açılan köprüsü olarak çok önemli bir göreve girdiğini belirten Taycı, 2022 yılı itibarıyla 15 milyon tonun üzerinde tahıl ve hububat ürünlerinin bu koridor üzerinden dünya pazarlarına arz edildiğini ve Türkiye’nin bu konuda dünyaya öncülük yaptığını söyledi. Taycı, 2022 yılının zor bir yıl olduğunu vurgulayarak, pandemiyle başlayan küresel gıda krizinin iki kritik tarım ülkesi olan Rusya-Ukrayna savaşıyla daha da derinleştiğini açıkladı. Taycı, bu durumun tedarik zincirlerindeki bozulmaya, maliyet artışlarına ve küresel enflasyonun etkisiyle artan fiyatlara sebep olduğunu belirterek, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve diplomatlarımızın yapmış olduğu girişim ile açılan Tahıl Koridoru sayesinde Türkiye’nin bu kriz sırasında iç talebi karşılamakla birlikte ihracatta da yukarı yönlü ivmeyi sürdürdüğünü vurguladı. Taycı, Ukrayna’nın tahıl ve hububat ürünlerinin dünyaya açılan köprüsü olarak çok önemli bir göreve girdiğini ve 2022 yılı itibarıyla 15 milyon tonun üzerinde tahıl ve hububat ürünlerinin bu koridor üzerinden dünya pazarlarına arz edildiğini belirterek, Türkiye’nin bu konuda dünyaya öncülük yaptığını söyledi.

HUBUBAT VE BAKLİYATTAN 200 ÜLKEYE İHRACAT

Taycı, savaş nedeniyle enerji fiyatlarındaki artışların maliyetleri kontrol etmekte zorluk yarattığını ifade etti.2022 yılında, üretim gücümüzün Avrupa Birliği ülkelerine göre daha uygun olması ve kaliteli ürünlerimizin dünya pazarlarında tercih edilen bir ülke olarak konumlandığımızı belirtti. Bununla birlikte, proaktif bir çalışma izledik; birçok fuara katıldık, birçok ülkeden satın alma heyetlerini Türkiye’ye getirdik, sektörel ziyaretlerde bulunduk ve kendi içimizde çalıştaylar düzenledik. Sorunlarımızı ve problemlerimizi tespit edip otoriteye bunları anlatmaya çalıştık ve çözüm üretmeye çalıştık. Bavullarımızı bir elimizde, diğer elimizde üretmekte olduğumuz ürünlerin numuneleriyle dünyanın farklı ülkelerini karış karış gezdik. Şu anda yaklaşık 200 ülkeye aktif ihracat gerçekleştirdiğimizi belirtti.

EN FAZLA İHRACAT IRAK’A YAPILDI

İstanbul İhracatçı Birliklerinin (İHBİR) hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe en fazla ihracat yaptığı ülkelerin Irak, ABD, İngiltere ve İsrail olduğunu belirten İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Taycı, Türkiye geneli ihracat birim fiyatının 1,36 dolar olduğunu ve İHBİR’in birim ihracat değerinin 1,80 dolar olduğunu söyledi. Ayrıca, ton satış rakamlarının hem tüm sektörler arasında hem de hububat sektörleri arasında İHBİR’in yukarıda olduğunu vurguladı. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Taycı, Irak, Suriye ve Yemen’in en fazla ihracat yaptığı ülkeler olduğunu belirtti. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Taycı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinin en çok ihraç edildiği ülkelerin Irak, Suriye, Yemen olduğunu ve İHBİR’in en fazla ihracat yaptığı ülkelerin Irak, ABD, İngiltere ve İsrail olduğunu söyledi. 

“CİROYU YÜZDE 20 YAPIYOR”

Taycı, İHBİR‘de cironun yüzde 80lik hacminin üye sayısının yüzde 20lik bölümü tarafından gerçekleştirildiğini belirterek,Yüzde 20lik dilimdeki firmalar oldukça büyük hacimli ve kamuoyu tarafından tanınan firmalar. Ancak, yüzde 20lik ciroyu oluşturan yüzde 80lik üyelerimiz arasında, yurt dışına mal satmayı nasıl başlayacağını bilmeyen, nereden başlayacağını ve ne yapacağını arayan, çevremizdeki birkaç ülkeye ihracat gerçekleştirmiş fakat diğer pazarlara nasıl açılacağını tam olarak bilmeyen birçok üyemiz var. İHBİR Yönetimi olarak, bu üyelerimizi hedef olarak belirledik. 2022 yılında, bu KOBİ ölçeğindeki firmalara mevcut devlet teşviklerini ve fuar teşviklerini anlatmak ve bunlardan faydalanmalarını sağlamak için yurt dışına önemli fuarlara katılım sağlamayı hedefliyoruz. 2023 yılında ise, hedefimiz bu faaliyetlere hiç katılmamış en az 200 firmayı bu aktivitelerin içerisine dahil etmek ve onları yurt dışıyla tanıştırmak.” ifadelerini kullandı.

“BEKLENTİLER KARŞILANIRSA HEDEFE ULAŞILIR”

Taycı, dünya genelinde uzun süreden beri bahsedilen bir resesyonun olmasına rağmen, ihracat yaptıkları ürünlerin genel dünya pazarlarında iştahın kesilmediğini belirtti. 2022 yılında yaşanan bazı olumsuz durumlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Ham maddeyle ilgili herhangi bir sorunlarının olmadığını, lojistik tarafında yaşanan sıkıntının tekrar normale dönüştüğünü ifade etti. Otoritelerden bekledikleri finansa erişim, navlun fiyatları ve ekipman desteği alınırsa, 11,5 milyar dolarlık gerçekleşen rakamlarının 15 milyar dolar bandına çekilebileceğine inandıklarını belirtti. Yurt içinde ve yurt dışında üreticiyle dağıtıcı ve müşteriyi bir araya getirebilecekleri bir sürü organizasyon planladıklarını söyledi. Fuarlar, satın alma heyetleri, sektörel ziyaretler ve benzeri birçok aktivite olacağını belirtdi. Kurun, uzun zamandan beri sabit olmasının ve TL maliyetlerindeki artışın ciddi sorun teşkil ettiğini ifade eden Taycı, maliyetlerin kurtarılabilmesi için kurların enflasyon oranında artması gerekiyor dedi.

2023 YILI İÇİN BUĞDAY STOKU YETERLİ DÜZEYDE

İHBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şemsettin Memiş, Türkiye‘de mevsimsel kuraklık yaşandığını ve bu durumun henüz ürünleri olumsuz etkilemediğini belirtti. Memiş,TMO ve lisanslı depoculuk sistemimiz üretici ve tüccarlar dahil hububatta, tahılda ve bakliyat ürünlerinde stoklarımızda yeterince ürün var. Şu anda stoklarda toplam 20 milyon tonun üzerinde buğday stoku var. Aslında ilk olarak ekim ayında yapılan, buğday ekimiyle ilgili ilk ihtiyaç olan yağışlar belirli bir miktarda alındı. Dolayısıyla buğdayın ihtiyacı olan yağış sağlandı. Fakat, tabii ki devamında ürünün de gelişebilmesi için yağışa ihtiyaç var. Önümüzde şubat, mart, nisan ayları var. O zamana kadar da inşallah beklediğimiz yağmur ve kar yağar.” dedi.

FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLADI

Memiş, hububat ve bakliyat fiyatlarının şu an gayet makul seviyelerde olduğunu belirterek,Dünyada olduğu gibi Türkiye‘de de fiyat artışları durdu. Şu an, artış yerine kısmi fiyat indirimlerine gidiliyor. İndirimler piyasaya yavaş yavaş yansımaya başladı. Ramazan ayının yaklaşmasıyla hem iç piyasada hem de ihracat tarafında hareketlilik bekleniyor. Şu anda arz sıkıntısı veya talep sıkıntısı söz konusu değil.” diye değerlendirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Meteoroloji’den 35 il için sarı kodlu uyarı: Toz taşınımı ve sağanak bekleniyor

Meteoroloji'nin 26 Nisan hava durumu raporuna göre Ankara dahil...

‘’Doğru politikalarla 3 yıl içinde et sorunu kalmaz’’

Artan kırmızı et fiyatlarına karşı sektör temsilcileri de harekete...

Marmarabirlik, ortaklarına 600 milyon lira ödeme yapacak

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2023-2024 yılı...

Hüyük çileği ve Söke pamuğu AB nezdinde tescillenecek

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Muhammed Zeki...