Hilmi Develi: Örnek proje; lavanta üretimi ve yaratılan katma değer…

Meslektaşım ve sarı-kırmızı renktaşım, üyesi olmaktan onur duyduğum Makine Mühendisleri Odası İstanbul şubesi yönetim kurulu sekreter üyesi Cemal Ahmet Akçakaya ve Eşi Şebnem hanımın davetlisi olarak Tekirdağ Yazır Beldesi’nde konuşlanan “Lavende Bahçesi gezisi ve Lavanta Hasadı Şenliği”ne katıldım.

Ahmet Akçakaya daveti “Lavanta aşığı bir çiftin 2019 yılında oluşturduğu, iç mimar dokunuşlarıyla her yıl yeni dekorlarla karşınıza çıkan bu muhteşem lavanta bahçesinde birbirinden güzel fotoğraflar çekecek, yöreye özgü yorgunluğunuzu ve İstanbul’un stresini atacaksınız.” sözleriyle yapmıştı.

Ahmet beyden lavantayı, üretimini ve prosesle elde edilen ürünleri ve markalaşma ve pazarlama süreçlerini, nihayetinde hedeflerini anlatmasını rica ettim.

Lavanta, koşullar uygun olduğu sürece 20 yıla kadar yaşayabilen çok yıllık bir bitkidir.

Ekiminin ikinci yılından itibaren verim elde edilmeye başlanıyor. Ortalama 60 cm yüksekliğinde olan, güzel, yarı çalımsı, aromatik çiçekli bir bitkidir. Yüksek miktarda uçucu yağ içeren mor renkli çiçekler üretir. Lavanta esansiyel yağı dünya çapında tanınan saygın bir üründür. İlaç ve kozmetik sanayisinde önemli bir yere sahip, ekonomik değeri yüksek lavanta/lavandinden elde edilen uçucu yağ, üretici için önemli bir gelir kaynağı olma özelliği taşıyor. lavanta yağı, tıbbi aromatik bitkiler arasında dünyanın en önemli uçucu yağ bitkisi olarak biliniyor.

Kayda değer antiseptik ve antimikrobiyal etkisi, toksisitesi çok düşük olan esansiyel yağı üretir. Lavanta, ortalama çoğu ortamlarda yetişebilen ve ürettiği ürün ile farklı endüstrileri (eczacılık, parfüm, kozmetik, sabun ve deterjanlar, yiyecek vb.) hedef alabilen bir bitkidir.

Lavanta hasadı önceleri el emeğiyle yapılırken son yıllarda traktöre monteli aparatla yapılmakta.

Bizim lavanta üretim ve Rue Lavande bahçesi projemize gelirsek: Eşim Şebnem hanım liseyi Saint Michel’ den sonra Işık Üniversitesi İç Mimarlık mezunu. İkimizde Tekirdağlıyız köylerimiz çok yakın. Babalarımız mesleklerinin dışında yöremizde ayçiçeği, buğday üretiyorlar. İki yıl önce kaybettiğimiz rahmetli babam Ali Münip Akçakaya bölgemizde kooperatifleşmeye önem veren kişiliği vardı. Uzun yıllar Tekirdağ Ziraat Odası Başkanlığı’nı yaparken bölgede geliştirilen “Önder Çiftçi Projesi” Kurucu Başkanı idi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...