Gürkan Akgüneş: Gıda red gerçekleri

Bu yıl Türkiye’den gönderilen 139 parti üründe toksin limiti aşılmış. AB Gıda Alarm Sistemi’ndeki bidirim sayısı geçen yıla oranla azalsa da son 3 yılda Türkiye genelinde kullanılan pestisit miktarı yaklaşık yüzde 10 artmış.

Pestisitlerin son günlerde bu kadar sık bir şekilde gündeme gelmesi, sorunun çözümü adına umut veriyor. Tarım zehirlerine yönelik oluşacak toplumsal bilinç, elbet çiftçileri de etkileyecektir. Tam da kamuoyunda duyarlılık artmışken, tarımsal üretimde zararlılara karşı kullanılan zehirli kimyasallara yönelik birkaç noktaya dikkatleri çekmek gerekiyor.

Avrupa’ya ihraç ettiğimiz sebze meyveden başlayalım. Türkiye’den gönderilen tarım ürünleri, AB’nin sınırlarına girdiğinde gümrüklerde kontrolden geçiyor. Bu kontrollerde, ilgili partiden örnekler alınarak laboratuvarda analiz ediliyor. Eğer analizlerde sebze ya da meyvede, tolere edilebilir limiti aşan oranda pestisit kalıntısı saptanırsa o ürün Türkiye’ye iade ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, iade edilen ürünlerin, Türkiye’ye ithal ediliyormuş gibi işleme alındığını ve yeniden analize tabi tutulduğunu belirterek, sonuçların Türkiye’nin Gıda Kodeksi’ndeki limitleri de aşması durumunda, ürünün imha edildiğini kaydediyor. Limit aşmıyorsa ürünlerin tekrar Türkiye’de satışa sunulmasına izin veriliyormuş.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Fındık tarımına, yapay zekâ dokunacak!

Giresun Üniversitesi’nde düzenlenen “Fındık Tarımında Yapay Zeka ve Teknoloji...

Eskişehir’de doğa ve yaşam kazandı: Bu toprağın sahibi biziz

Eskişehir Sarıcakaya’da Koza Altın işletmesinin açmak istediği ‘‘Altın ve...

Halk sağlığı uzmanı Cavit Işık Yavuz, ‘ifşa listesi’ni tek tek inceledi: Hangi madde neden zararlı?

Tarım Bakanlığı'nın ifşa listenin ‘sahtekarlık’ boyutu dışında bir sağlık...

Tarımda üretici enflasyonu 2,5 yılın zirvesinde

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Kasım'da aylık bazda...