Gıdada dev bir pazar doğuyor

Pandemi sonrasında popüler hale gelen sağlığa yararlı bileşenlerle zenginleştirilmiş gıda pazarı hızlı büyüyor. Ürünün temel besin değerine ek olarak, amino asitler, vitaminler, mineraller, proteinler, yağ asitleri ve probiyotikler içeren gıda ve içecek ürünlerinden oluşan fonksiyonel gıdalarda pazar büyüklüğünün, bu yıl 364 milyar doları aşması bekleniyor. Fortune Business Insight tarafından hazırlanan raporda, bu ürünlerde küresel pazarın yıllık ortalama yüzde 10 büyümeyle 2032 yılında 800 milyar dolara ulaşacağı beklentisine yer veriliyor.

Bir gıda ürününün temel besin değerine ek olarak, sağlık yararları sağlamak amacıyla fonksiyonel gıdalarla zenginleştirilmesi devasa bir pazar haline geliyor. Özellikle COVID-19 pandemisinin dünyayı vurması sonrasında birçok kişinin bağışıklığını güçlendirmek için yollar aradığı günümüzde fonksiyonel gıda ve içecek pazarı, sektörün en önemli gelir artışının yaşandığı alanlardan biri haline geldi.

Biyo-aktif bileşenlerle zenginleştiriliyor

Fonksiyonel gıdalar ve içecekler, ürünün temel besin değerine ek olarak, yararını artırmak amacıyla biyo aktif olarak zenginleştirilmesi olarak tanımlanıyor. Bu katkılar arasında amino asitler, vitaminler, mineraller, proteinler, yağ asitleri ve prebiyotikler bulunuyor. Üreticiler, bağırsak sağlığından uyku kalitesinin iyileştirilmesine ve bağışıklık sisteminin geliştirilmesine kadar birçok şeye hitap eden fonksiyonel yiyecek ve içecek formüle ediyor.

Pazarda beklenti yılda %10 büyüme

Fortune Business Insight tarafından hazırlanan rapora göre Küresel fonksiyonel gıda ve içecek pazarı büyüklüğü 2023 yılında 333.34 milyar dolar olarak gerçekleştikten sonra, bu yıl pazarın 364.18 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. 2023’de yarım trilyon doları aşması beklenen pazarın, 2032’de 793.60 milyar dolarlık büyüklüğe erişmesi bekleniyor. Pazarın 2024-2032 döneminde yüzde 10.23’lük yıllık ortalama büyüme oranı elde edeceği öngörülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tanesi 8-9 TL’ye çıkan yumurta hem esnafı hem de tüketiciyi zorlamaya başladı.

Yumurta fiyatlarına iki hafta içinde peş peşe zam geldi....

Tarım sektörü, istihdam kapısı olmaktan çıktı

Tarımın istihdam payında 2005’ten 2024’ün ikinci çeyreğine 10,5 puanlık...

2005’ten bugüne organik ve iyi tarım desteği 11 milyar liraya ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın organik tarım destekleri 2005'ten, iyi...

TZOB Başkanı Bayraktar’dan kuraklık uyarısı: Hububat ekimleri yapılamıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...