Emtiada oyunbozanlar petrol, pamuk ve kakao

Emtia piyasası yılbaşından bu yana metallerin desteğiyle primini artırdı. Enerji ve üretim kaygılarının yavaşladığı kakao ile pamuk ise emtianın performansını yavaşlattı.

Küresel emtia piyasaları bu yıl en iyi performans gösteren varlık sınıfl arı arasında. ABD’nin gümrük vergileri ve jeopolitik riskler emtia fiyatlarının kendi içinde birbirinden ayrışmasına neden olsa da, yılbaşından bu yana emtia sektörü pozitif seyretti. Kazanımları değerli metaller tetiklerken, enerji kaybeden taraftaydı. Tarım piyasasında ise kahve güçlü yükseldi, tahıllar sükûnetini korudu, pamuk ve kakao ise emtianın en çok kaybedenleri arasında yer aldı.

Emtia piyasalarını izleyen CRB endeksi yılbaşından bu yana yüzde 4 yükseldi. Aynı dönem içinde, enerji fiyatlarının ağırlığının fazla olduğu ve 24 emtiadan oluşan SP GSCI Endeksi yüzde 2.8 prim yaptı. Endüstriyel metallerin izlendiği LME Endeksi 2025’te şimdiye kadar yüzde 8 civarında yükseldi.

Kakao %30 geriledi risk devam ediyor

Emtia endekslerinde daha güçlü yükselişin önüne çıkan 3 ürün ise enerji, kakao ve pamuk oldu. Geçen yılın getiri şampiyonu kakaonun fiyatı üretim endişelerinin azalmasıyla sert bir gerileme içinde. Fiyatlar yılbaşından bu yana yüzde 30’dan fazla azalarak ton başına 7.800 dolara indi. Uzmanlara göre fiyatlar 7.750 doların altına inerse 7.400 dolara kadar geri çekilebilir. Burası da kırılırsa, 6.750 doların gündeme gelebileceği tahminleri yapılıyor. Fiyatların yukarı yönlü hız kazanması için ise 8.400 doların üzerine çıkılması gerektiği belirtiliyor. Bu gerçekleşirse, fiyatlarda yeniden 9.000 doların üzeri konuşulabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarladan tezgaha kaos zinciri olasılığı artıyor: Ticaret savaşlarının gölgesi tarım ve gıdaya düşebilir

Son günlerde ABD ile Çin arasında tırmanan gerilim, yalnızca...

Yaklaşık 3 Milyar 91 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 91...

Sıcaklık düşüyor, yağış geliyor: Meteoroloji’den 23 kent için sarı alarm!

Meteoroloji'den alınan bilgiye göre 10 Mayıs 2025 Cumartesi günü...

Resmi Gazete’de yayımlandı: Türkiye genelinde tarım sayımı yapılacak

Cumhurbaşkanlığı, tarım sektörünün güncel durumunu tespit etmek ve sürdürülebilir...