Elif Ergu Demiral: Bir tarımsal kalkınma modeli: Devrek Güneşi

Emekli öğretmen Saniye Uysal Devrek’te kadınlarla birlikte tarım kooperatifi kurdu, atıl köy okulu üretim merkezleri oldu. Kurdukları güneş enerjisi sistemiyle enerjilerini üretiyor, sıfır atık tesislerindeki üretimle örnek oluyorlar.

Bir şey değişir her şey değişir” diye bir söz var. Bazen bir insan gelir, o güne kadar yapılmayanı yapar ve hem kendisinin hem de çevresindekilerin hayatını değiştirir. İşte böyle bir örnek Saniye Uysal.

Önce kendi hayatını sonra da çevresindeki kadınların hayatını değiştirdi. Kendisi Devrek Güneşi Yöresel Ürünleri’nin ve Devrek Tarım Kooperatifi’nin kurucusu.

Öncelikle kısaca Devrek’i anlatalım. Devrek Zonguldak’ın ilçelerinden. Adını da Devrek Çayı’ndan alıyor. Çam ormanlarıyla ünlü bir ilçe. İlçe nüfusunun büyük bölümü Ereğli Demir Çelik’te çalışıyor. Saniye Uysal emekli bir Halk Eğitim Merkezi öğretmeni. Emeklilikten sonra girişimci olanlardan, çok güzel bir örnek. Saniye Uysal emekli olduktan sonra köşesine çekilmek yerine öğrenim hayatına devam etti. Kendi eğitimine, deneyimlerine yenilerini eklemenin peşine düştü ve 2005 yılında ilçelerinde açılan “organik tarım kursu”na gitti.

Saniye Uysal

Toprağa aşığım

Ve kursun sonunda “ben de çiftçi olabilirim ve çiftçi olacaksam da her şeyi sürdürülebilirlik ilkeleriyle hayata geçirebilirim” dedi. Çünkü toprakların iyi değerlendirilmediğini, gençlerin topraklarında kalıp üretim yapmadıklarını, kadınların ise ekonomik hayatın dışında kaldıklarını, kadın emeğinin de değerlendirilmediğini görüyordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “65 ilimizde zirai don zararı var

Zirai dondan etkilenen Sakarya’nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde bahçe...

Uzmanlar “Fiyatlar artacak” diyerek uyardı: Stok yapın

Türkiye'de 81 ilde 'zirai don' alarmı! Uzmanlar "Fiyatlar artacak"...

Don hasar raporları hazırlanırken üretici örgütlerinin dikkate alınmasını istediği hususlar

Şubat ayında Adana, Mersin ve Hatay illerinde, Nisan ayında...

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...