Türkiye’deki ekoloji mücadelesinin seyir defteri: Cumhuriyet’in ilk yüzyılı

Bana öyle geliyor ki bu dönemde ekoloji mücadelesinin önündeki en büyük sorumluluk, diğer toplumsal kesimlerle beraber mücadeleyi çeşitlendirip derinleştirmek ve yaygınlaştırmak.

Dumbledore, “Önümüzde karanlık ve zor zamanlar var,” dedi Harry’ye, “Çok yakında hepimiz, doğru olan ile kolay olan arasındaki seçimle yüzleşmek zorunda kalacağız.”

Dünyadaki ve Türkiye’deki ekoloji hareketlerinin karanlık ve zor zamanlarda her zaman olmasa da çok kez doğru olandan yana tavır aldıkları söylenebilir.

Ekoloji hareketlerinin ilk olarak ABD ve Avrupa’da 1960’lı yılların sonuyla 70’lerin başında ortaya çıktığını görüyoruz. Bu dönemde ekoloji hareketlerinin yükselişi öğrenci hareketi, nükleer karşıtı hareket ve barış hareketi gibi farklı bileşenlerden oluşan daha geniş toplumsal hareketlerin bir parçası olarak gelişti. Ardından “büyü ya da öl” ikilemindeki kapitalizmin iktisadi ilişkileriyle, insansız doğayı ve toplumsal ilişkileri tarumar etmesi sonucu hareketin tabana dayalı mücadelelere evrildiğine tanık olduk, oluyoruz. Elbette bu denkleme devletlerin halklar üzerinde kurduğu tahakkümü de eklemek gerekir.

Bu hareketlerin mücadeleleri boyunca bir yandan çok uluslu şirketlerle diğer yandan devlet kurumları ve kolluk güçleriyle karşı karşıya kaldıklarına tanık oluyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Makarnada üretim artıyor, ihracat daralıyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen,...

Rapor yayımlandı: Meteoroloji’den sıcaklık uyarısı

Meteoroloji, 22 Mayıs hava durumu raporunu yayımladı. Rapora göre,...

Rüştü Bozkurt, Bir karış toprak için ölmek” her karış toprağı değerlendirmek

“Yönetilmek; her faaliyette, her alışverişte kayda geçirilmek, mühür vurulmak,...

Yeni Hal Yasası tartışma yarattı: Üretici de tüketici de kaos yaşayacak

Sektör temsilcileri, gıda fiyatlarının denetlenmesi ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesi...