Ebru Erke: Manuka’ya karşı çam balı

Kıymetini bilemediğimiz Türkiye’ye özgü ürünlerimizden biri de çam balımız. Oysa bir pazarlama harikasına dönüşen ve kilosu yüzlerce dolara satılan Yeni Zelanda’nın meşhur manuka balından neredeyse hiçbir farkı yok.

Bize ne kadar sıradan geliyor değil mi çam balı? Hatta reçinemsi tadından dolayı çoğumuza da ‘ağır’ geliyor. Oysa o dünyanın en nadir ballarından. Yok yok, hiç abartmıyorum. Geçen hafta katıldığım 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nde, hakkında epeyce bir şey bildiğimi sandığım bu özel balla alakalı şaşırtıcı bilgiler edindim. Mesela kilosu yüzlerce dolara satılan o ünlü manuka balını gölgede bırakabilecek fenolik (bitkisel gıdalardaki doğal, faydalı kimyasal bileşikler) değerlere sahip olduğu gibi…

Şimdi gelin size önce çam balının diğer ballardan niye ayrıştığını anlatayım. O bir salgı balı. Yani arılar bu balı çiçek nektarlarından değil, çam ağacının gövdesindeki salgıdan yapıyorlar. Yaz aylarında çam pamuklu koşnili denen canlı, kızılçam ağaçlarının gövdesinde, ağacın özünden elde ettiği beyaz ve renksiz bir salgı oluşturur. Bu salgı basura diye adlandırılır ve çoğu zaman ağacın gövdesinden bir ip gibi sarkar. Kovana nektar taşıyacak arılar da bu özlü salgıyı alır ve bu salgıyı kovana taşıyarak bünyelerindeki enzimlerle çam balına dönüştürüp peteklere yerleştirirler. Peteklerde arıların kanat çırpışıyla suyu uçarak olgunlaşması sağlanır ve bunun sonucu da çam balı elde edilir.Manuka’ya karşı çam balıDünyada çam balının yüzde 95’i Türkiye’de Ege Bölgesi’ndeki kızılçam ormanlarında yaşayan Anadolu balarısı tarafından üretiliyor, kalan yüzde 5’se Yunanistan’da üretiliyor.

Yurtdışından talep çok

Basurayı salgılayan çam pamuklu koşnili çok az yerde yaşayabiliyor ve dolayısıyla da sadece bu bölgelerde çam balı üretilebiliyor. Türkiye’de sadece Muğla, Aydın ve az miktarda da Kaz Dağları’nın belirli bölgelerinde var. Dünyadaysa neredeyse yok denecek kadar az. Çam balının yüzde 95’i EgeBölgesi’ndeki kızılçam ormanlarında yaşayan Anadolu balarısı tarafından Türkiye’de, kalan yüzde 5’se Yunanistan’da üretiliyor. Bu durumda da Türkiye’ye özgü bir bal olduğunu söyleyebiliriz rahatlıkla.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda ürünlerinde pestisit alarmı… En çok bu sebzelerde bulunuyor

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım,...

Meteoroloji açıkladı: 20 Ocak 2025 hava durumu raporu… Bugün ve yarın hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 20 Ocak Pazartesi gününe ilişkin...

Tarım Bakanlığı markayı açıkladı: Bitkisel macun diye satılan ürünlerde ilaç çıktı

İstanbul Kartal'da bulunan  Pekmez Dünyası Gıda Pazarlama şirketinin 'Lukaçi'...

Kızılay bu kez de tarla satmaya başladı

Deprem zamanı çadır satarak tepkileri üzerine çeken Kızılay, yeni...