Didem Eryar Ünlü: PepsiCo, Hatay’da dirençli bir gıda ağını hedefliyor

Yaşanan deprem felaketinden sonra, özellikle Hatay’da toprağın zarar gördüğü ve çiftçinin toprağa küstüğü gözleniyor. Oysa tarım, gıda güvenliğinin tek anahtarı olduğu gibi, sürdürülebilir bir geleceğin de garantisi.

Sürdürülebilirliği bir ekosistem dönüşümü olarak ele alan Pepsi- Co, PepsiCo Pozitif (pep+) stratejisi doğrultasında üç temel bileşene odaklanıyor. Bunlar; Pozitif Değer Zinciri, Pozitif Seçenekler ve Pozitif Tarım oluşturuyor.

PepsiCo, sadece bir yiyecek-içecek şirketi değil aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri. Bu nedenle, şirketin Pozitif Tarım Bileşeni ile yarattığı etki, tarım ekosistemin dönüşümü ve sürdürülebilir bir gıda sisteminin oluşması açısından çok önemli.

PepsiCo Türkiye ekibi; Pepsi- Co’nun küresel olarak koyduğu Pozitif Tarım hedefl eri doğrultusunda yenileyici tarım uygulamalarından sözleşmeli tarıma, çiftçileri bilinçlendirmeyi amaçlayan eğitim odaklı çalışmalardan tarımda teknoloji kullanımına kadar uzanan birçok alanda önemli işlere imza atıyor. Şirket; 2030 yılına kadar neredeyse şirketin tüm tarımsal ayak izine eşit olacak şekilde 28,3 milyon dönüm alanın yenileyici tarım uygulamalarına geçmesini hedefliyor.

“Patateste Yenileyici Tarım Uygulamaları” projesi kapsamında ise, 2023 yılında tüm patates üretim alanlarının yüzde 50’sinde, yani yaklaşık 25 bin dekar alanda, yenileyici tarım yapılması hedefleniyor.

İlk uygulama Konya’da hayata geçirildi

PepsiCo Türkiye, yenileyici tarım hedefi kapsamında geçtiğimiz yıl PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları iş birliğiyle Lay’s markası altında Konya’da “Lay’s Yenileyici Tarım” projesini hayata geçirdi.

Şirket Konya’daki arazisinde, yenileyici tarım uygulamalarını kullanarak patates, pancar, ayçiçeği ve mısır yetiştirdi. Arazisine davet ettiği çiftçileriyle bu uygulamalar ile ilgili bilgi vererek bu uygulamaları kendi arazilerinde de kullanmaları için gerekli eğitimleri verdi. Bu kapsamda uygulama arazisi ve eğitimler aracılığıyla yaklaşık bin çiftçiye ulaşarak yenileyici tarım alanında farkındalıklarını artıran PepsiCo Türkiye; 200 çiftçi ile düzenlediği eğitimlere katıldı. Hibe programı ile de çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşan 75 küçük ölçekli çiftçinin yanında olarak onları destekledi. Projenin ilk yıl çıktılarına göre toprağın ekolojik sağlık puanında yüzde 45’e varan oranlarda iyileşme sağlandı. Toprakta onarımın başladı, girdilerde yüzde 70’e varan azalma gerçekleşti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Uğur Dündar: Bal gibi zehir!..

ARENA Programı için Ankara’da bir sahte bal üreticisiyle gizli...

2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım...

İdil Çimrin: Leziz çay saati

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hem son derece basit,...

İrfan Donat: İhracatı yasaklayınca gıda fiyatı düşer mi?

Türkiye’de son yıllarda sık sık gıda enflasyonu ile mücadele...