Wall Street Journal yazdı: Dünyanın bu kadar ıslanmasının nedeni ne?

Doğu Afrika’dan Avustralya’nın güneydoğusuna kadar, beklenmedik bölgelerdeki olağandışı şiddetli yağışların ardından gezegenin büyük bir kısmı sular altında kaldı. Peki bilim insanları aşırı sıcakları tartışırken yağışlar için ne diyor?

Kenya ve Brezilya’da ölümcül baraj patlamaları, Çin’in güneyinde bir dağın yamacından aşağı kayan bir otoyol, Dubai’de su altında kalan havaalanı pistleri, Avustralya’da sular altında kalan maden ocakları: Dünyanın büyük bir bölümü sular altında. Son haftalarda gerçekleşen aşırı yağışlar ve öldürücü seller hem konumları hem de güçleri bakımından beklenmedikti.

Bu tür sellere hazırlıksız altyapı ile birleşen yoğun yağışlar, birçok kıtada ölüm, yıkım ve toplu tahliyelere neden oldu. Güçlü sağanak yağışlar, küresel sıcaklıklarda rekor kırılan bir yılın doğal hava koşullarını daha da güçlendirmesinin bir sonucu. Yerküre ısındıkça daha da ıslanıyor. Basitçe söylemek gerekirse, hava ne kadar sıcaksa, o kadar fazla su tutuyor.

Bilim insanları, yıl boyunca rekor düzeyde seyreden küresel sıcaklığın ve buna eşlik eden sağanak yağışların istatistiksel bir hatadan mı ibaret olduğunu, yoksa ulusal altyapıyı test edecek, sigorta primlerini yükseltecek ve küresel gıda üretimini zorlaştıracak daha sıcak ve daha yağışlı bir geleceğe doğru yeniden ayarlama gerektirip gerektirmediğini hala bilmiyorlar. Meteorologlar ve iklim bilimcilere göre, bu Nisan ayında meydana gelen sellerin her birinde, fırtınaların oluşması için belirli bir dizi hava koşulu bir araya geldi.

Yağmur miktarı olağandışı

Bu bahar fırtınaları sırasında yağan yağmur miktarının olağandışı olduğunu söylüyorlar. Örneğin Doğu Afrika ülkeleri, Ulusal Hava Servisi İklim Tahmin Merkezi’nin verilerine göre, Nisan ayı boyunca, bölgeye bağlı olarak normal miktarın altı katına kadar yağmurla ıslandı. Sağanak yağışların şiddeti tahribata neden olabilir. Kenya’nın Nai1robi kenti yedi günlük bir süre içinde yağmur nedeniyle barajlar patladı, kasabalar çamura gömüldü ve kent sokakları ölümcül nehirlere dönüştü. Dubai’de tek bir günde uluslararası havalimanının pistleri en az bir yıllık yağmurun altında kaldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Aylin Öney Tan Evrensel kültür çay

Dünya Çay Günü geliyor. Çay bizim için çok önemli,...

19 Mayıs

Tomurcuk çayın fiyatı belli oldu

ÇAYKUR, beyaz çay üretiminin hammaddesi olan tomurcuk çayın kilogram...

Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: 3 defa yakalanan firmalara kapatma cezası geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri tespit...