Cemalettin Küçük: Dijital tekellerin yaratmak istediği taraf: ‘İklim nesli’

Dijital teknolojiler başta olmak üzere, teknoloji ablukaları kurmak için ülkeler, şirketler arası çatışmalar gündemde. Bu alanda oluşan ekonomik değer bir yana, teknoloji uygulamalarının yaratacağı (sosyolojik, ekolojik, ekonomik, psikolojik, fiziksel vs.) sorunları görünmez kılmak için her türlü işleyiş devreye sokulmaktadır. Hakim unsurlar işleyişe yönelik eleştirilerin önünün kesilmesi için çeşitli tali konuları çatışma gündemi yapmaktadır. Böylece toplumda yanılsama yaratarak sahte taraflar oluşturup başarıya ulaşmayı hedefliyorlar. Gerçek tartışma konusu olacak sorunlar ise görünmez hale getiriliyor.

“İklim Nesli” diye tanımlanabilecek bir kesim, özellikle dijital hizmetleri, daha çok öğretilmiş konfor alanından ele alıp, başına örülen ağla mücadele etmek yerine, o ağın malzemesinin sorunlarına çözüm arayan bir alanda boğulmaktadır. Bu konuda ortaya koydukları özel çabalar çok emek içeriyor. Ama bu emek ve çaba kendi gelecekleri ve toplumsal gönençten daha çok teknoloji hakimiyeti oluşturan yapıların işine yarayabiliyor.

Özellikle dijital teknolojik sistemlerin kurulmasında, malzeme temini ve üretimi, çalıştırılması aşamalarında kullanılan enerji miktarı, kullanılacak cihaz bakım ve işletimi ele alındığında, görünen yararları karşısında bir de nasıl bir yıkım oluşturabileceğini sorgulamamız gerekir. Teknolojinin kullanımı, devreye alma zamanı ve birçok kullanım unsuruna eleştiri koyarken, onunla düşman olalım demiyoruz. Teknolojiyi düşmanın elinden kurtarıp, toplumsal gönencin artırılması için kullanmaya vurgu yapıyoruz.

Günümüze hakim olan dijital teknolojiler, “siber uzayı” ve onun denetimini, dolayısıyla da buna yönelik bir “siyaseti” de gündeme getiriyor. Bu alandaki çatışmaların dünya siyasetinde önemli değişimleri gündeme getireceğini bir not olarak belirtmiş olalım.

Ancak dijital teknoloji alanında kullanılan malzemeler, bunların devreye alınması, işletilmesi, özelliklerinin geliştirilmesi, tüm bu işlemlerde kullanılan araç-gereç, makine ve ekipmanları ile sarf edilen enerji ‘sanal’ değildir. Bütün bunların maddi gerçeklik içinde ele alınması gerektiğini belirtmeliyiz. Her bir dijital sistemin arkasında saklı ve görünmez kılınan çok büyük fiziki sistemler ve sorunlar söz konudur. Enerji çevrim tesisleri (barajlar, santraller); bunların yapıları ve yapı malzemeleri (beton, çelik, çeşitli metaller); malzemelerin yerküreden alınması ve ayrıştırılması (maden arama ve işleme sahaları) ve tüm bu süreçler sonucunda o coğrafyalarda yaşayanların sorunları ve mücadeleleri vardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zeytin üreticisi fiyat revizesi istiyor

Fiyatlarıyla piyasaya yön veren Marmarabirlik’in avans fiyatlarını geçen sene...

Mavi haşhaş tohumu satışı için TMO talep toplamaya başladı

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Afyon Alkaloidleri Fabrikası...

2025’te günlük yemek parası ne kadar olacak?

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, çalışanların günlük yemek ücretlerinde verilen...

Tarım-gıda sisteminde yıllık 8 trilyon dolarlık gizli maliyetin sebebi ne? FAO açıkladı…

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 156 ülkeyi kapsayan...