Banu Şen: Türk sularından dünya sofralarına yolculuk

Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2023’te 1.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Su ürünleri sektörü, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde gıda ürünleri arasında 1 milyar dolar barajını geçen tek ürün grubu oldu. İlk sırada 515 milyon dolarlık ihracat rakamıyla levrek yer alırken, levreği 418 milyon dolarlık ihracatla çipura takip etti. Yeni yıldız Türk somonu ise 376 milyon dolarlık ihracatıyla üçüncü sırada yerini aldı.

Orkinos 51 milyon dolar, alabalık 112 milyon dolar, diğer deniz balıkları 113 milyon dolarlık ihracat getirdi. Geçen yıl 325 milyon dolarla ilk sırada Rusya olmak üzere toplam 92 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Rusya’nın ardından ise İtalya, İngiltere ve Almanya ile tüm dünya ülkelerinin sofralarını Türk balığı süsledi. İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Atakan Demir ile İzmir Karaburun açıklarında orkinos balık çiftliklerine doğru seyir yapıp Avrupa ve dünya sofralarında artık yer edinen Türk balığının üretim ve yetiştirilme aşamalarını dinledik.

Türk sularından dünya sofralarına yolculuk

EN DEĞERLİ SEKTÖR

Su ürünleri Türkiye’nin en çok büyüyen sektörlerinden biri haline geldi. Sektörün gelişimini anlatır mısınız?

Su ürünleri sektörü ülkemiz için gerek yetiştiricilik gerekse avcılık üretimi açısından en değerli sektörleri arasında yer almaktadır. İç tüketimimiz açısından önemli olduğu kadar ihracat potansiyeli, yarattığı istihdam ve ülke ekonomisine katkısı ile önemini her geçen yıl daha fazla artırmaktadır. Dünyada son yaşanan ve izlerini geride bırakmaya başladığımız Covid-19 salgını bizlere pek çok şey öğretti. Sadece iş yapış şeklimizi değil artık sosyal yaşam şeklimizi de değiştirmeye başladık. Kendi sağlığımıza daha çok önem vermenin yanında doğamızın da sağlığına özen göstermeye başladık. Özellikle gıdaya ulaşımın, üretimin sürdürülebilirliğinin ve bunların bizlere ulaşmasını sağlayan tedarik zincirinin her bir halkasının ne kadar önemli olduğunu hep birlikte yaşayarak gördük. Tüketicilerdeki bu sağlıklı beslenme bilincinin artması özellikle su ürünlerine olan talebi büyük derecede artırdı ve yeni fırsatlar yarattı. Geçtiğimiz yıllarda Rusya-Ukrayna ile başlayan ve diğer ülkelerde de gördüğümüz savaşlar ise coğrafi konumumuzun etkisinin ne kadar önemli olduğunu, ülkelerin gıdaya ulaşım için ne gibi engelleri aşabildiğini göze aldığını hepimize gösterdi. Bütün bunlar tüm dünyada ve ülkemizde bu sektöre olan ilgiyi arttırdı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Prof. Dr. Aykut Gül: Tohum gerçeği ve dezenformasyon

Tohum, tarımsal üretimin temel girdisi. Ne kadar yüksek teknolojiye...

Asya’da patlayan ithalat, pirinç fiyatlarını yükseltiyor

Dünya pirinç pazarı son zamanlarda önemli değişimlere tanık oluyor....

Dış pazarda fiyat düştü iç pazarda ticaret durdu

Global piyasada toptan zeytinyağı fiyatları son 45 günde 9...

Erzurum’a Akdeniz serası… Günde üç ton kömür yakılmış

 AKP'den YRP'ye geçen Erzurum Aziziye'de başkan Emrullah Akpunar, kentteki...