Baklavanın tadı değişmesin diye 3 ülkede fabrika açtılar

Pınar Çelikel

Emre ve Eren Ongurlar kardeşler, babalarının 2007’de devraldığı 159 yıllık Hafız Mustafa 1864 tatlıcısını, tek şubeden 3 ülkede 3 fabrika ve 20 şubeye çıkardılar. Her ülke için 15’er milyon pound yatırım yaptılar. İstanbul Kağıthane’de inşaatı süren, 45 bin metrekarelik yeni fabrikaları ise 2026’da açılacak. İçinde bir gastronomi müzesi ve eğitim alanları da olacak.

Dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Dubai Mall’da sıradan bir cuma günü. Bin 200’den fazla mağazanın yer aldığı, 2024’te 111 milyon ziyaretçi sayısıyla 10 yıllık tarihinde bir rekor kıran, 502 bin metrekarelik bu AVM her zaman kalabalık ama cuma, cumartesi ve pazarları iğne atsan yere düşmeyecek gibi. Tüm bu koşturmanın arasından sıyrılıp Türk tatlıcısı Hafız Mustafa 1864’ün ışıltılı vitrinine baka baka içeriye giriyoruz. Geniş dükkanın ortasında 360 derecelik dev bir oval tezgah, üzerinde çeşit çeşit baklavalar, kadayıflar, lokumlar, helvalar; tezgahın ardında da başları fesli, güler yüzlü servis elemanları var.

Tatlılar, lokumlar Dubai’nin sanayi bölgesindeki fabrikadan günlük geliyor. Kahveler ve çaylar ise Türkiye’den. Sonra dükkanın arka tarafındaki oturma bölümünden geçerek, ki tek bir masa bile boş değil, Dubai Mall’un alametifarikalarından havuza bakan açık alandaki bir masaya oturuyoruz.

Emre Ongurlar

 

Babaları markayı habersiz almış

Ev sahibimiz Emre Ongurlar, 1980 doğumlu bir girişimci. İkiz kardeşi Eren ile yürütüyorlar firmanın yönetimini. Karaman kökenli Eskişehirli bir aile onlarınki. İkiz kardeşlerin ticaret hayatı daha 16 yaşındayken babaları Hacı Avni Ongurlar’ın okul servisi için verdiği paraları biriktirip kendilerine ikinci el bir otomobil almalarıyla başlıyor. 1990’lar, Bağdat Caddesi’nde herkesin otomobilini göstermeye çıktığı yıllar. O zaman mahalledeki abilerinden biri bu otomobili görüyor ve satın almak istiyor. İlk paralarını da kazanıyorlar.

Ongurlar gülümseyerek anlatıyor hikayeyi. Süreç onları Fenerbahçe’de lüks bir oto galerisine kadar götürüyor.

Peki Hafız Mustafa? Şöyle anlatıyor Ongurlar, “2007’de babam emekli olmuştu. Haftada bir arkadaşı Mustafa Altuncu’nun Bahçekapı’daki tatlıcı dükkanına gidip geliyordu. Sonra bir baktık ki neredeyse babam her gün orada. Sonunda dükkanı devraldığını söylemek zorunda kaldı.”

Baba Ongurlar’ın aldığı marka Sultan Abdülaziz döneminde gerçekten de Hacı İsmail Hakkı Bey tarafından Bahçekapı’da kurulmuş. Akide şekerinin ilk üreticilerindenmiş. Daha sonra da işi oğlu Hafız Mustafa’ya devretmiş. Mustafa şekercilik yaparken bir yandan da Arpacılar Camii’nde gönüllü müezzinmiş. Hafız Mustafa’nın İstanbul’da poğaçayı ilk imal eden Türk olduğu söyleniyor. Hatta hamur işi ve tatlıcılık alanında 1926-1939 yıllarında Avrupa’da yemek yarışmalarında 11 adet madalya kazanmış. Sonrasında onun oğlu Cemil Bey de Çikolat Cemil markasıyla geleneği sürdürmüş. Firma yıllar içinde pek çok kez el değiştirmiş, ta ki baba Ongurlar sahip çıkmaya karar verene kadar.

“Potansiyel büyük, bu tatları daha çok kişiye ulaştırmalıyız” diyerek babalarına yardım etmeye karar veriyor iki kardeş. Böylece otomobil işinden pastacılığa geçiş yapıyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

CHP’den İmamoğlu açıklaması: Bu bir darbe; hiçbir bürokrat bu suçu işlememeli, yargılanacaklar

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İBB Başkanı İmamoğlu'nun...

Çiftçiye gelince bütçenin cebinde akrep var

Kamu özel işbirliği projelerini oluk oluk para akıtan iktidar...

İrfan Donat: Tarımda küresel Trump fırtınası

ABD Başkanı’nın gümrük tarifelerine yönelik hamlesine Çin, Kanada ve...

Çukurova’da su krizi erken başladı

Çukurova’da su krizi bu yıl kendini erken göstermeye başladı....