Yaz aylarının neredeyse habercisi haline gelen orman yangını haberleri Türkiye’nin dört bir yanından gelmeye başladı. Dünyanın akciğerleri olan ağaç ve yeşil alanların tahribini onarmak kolay olmuyor. Peki orman yangınları önlenebilir mi, çıkan yangına karşı nasıl önlemler alınıyor, yanan ağaçların yerinde şimdi ne var?
BAKAN YUMAKLI VE UOEM MÜDÜRÜ ANLATTI: ORMAN YANGINLARINA NASIL MÜDAHALE EDİLİYOR, NE GİBİ ÖNEMLER ALINIYOR?
“Negahan Alçı ile Nasıl Oldu?” programının özel içeriğine göre; Negahan Alçı ve ekibi yaz aylarında neredeyse her gün çıkan orman yangınları hakkında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Antalya Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi Müdürü Emin Demir ile görüştü.
BAKAN YUMAKLI: YANGINLARDA İHA KULLANAN İKİ ÜLKEDEN BİRİYİZ
İstanbul’dan Hatay’a kadar bölgenin yangın riskli bölge olduğunu hatırlatan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı “Yangınların sebebinin yüzde 90’ı insan kaynaklı ama iklim değişiklikleri yangınların daha kolay çıkması ve yayılmasında önemli bir faktör.” dedi.
PEKİ NE YAPILABİLİR? MADEM YANGINLARIN YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI BİLİNÇLENDİRME İÇİN NE YAPILIYOR?
Habere göre; okullarda, orman müdürlüklerinde ve ormana yakın yerleşim yerlerinde 12 ay boyunca eğitim veriliyor ancak yine de insan kaynaklı yangın oranı yüzde 75-80’lerden yüzde 90’a çıkmış durumda.
Yumaklı’nın Alçı ile röpartajında Türkiye’nin orman yangınlarının söndürülmesinde insansız hava aracı kullanan iki ülkeden birisi olduğunu ve yangılara karşın 14 İHA kullanıldığını bilgisini de verdi. Ayrıca 776 akıllı kule var bunların 184’ü yapay zeka ile çalışıyor, yani alanı tarıyor ve sorun görürse yangın yönetim merkezine bildiriyor.