Avrupa’nın ilk genetiği değiştirilmiş buğdayı, daha az kanserojen madde üretiyor

0
565

Avrupa’da genetiği değiştirilen bir buğday türü ilk kez sahada test edildi, sonuçlar buğday unu yüksek sıcaklıklarda piştiğinde ortaya çıkan bir kanserojen olan akrilamidin önemli derecede azaldığını gösterdi.

Akrilamid nedir? Nasıl azaltıldı?

İngiltere’deki Rothamsted Araştırma’dan bir grup bilim insanı, CRISPR adı verilen bir gen değiştirme teknolojisini kullanarak, asparjin adlı amino asidin oluşumunu azaltmak hedefiyle buğdaydaki bir geni baskıladı.

Asparjin pişirildiğinde, gıda üreticilerinin kontrol etmeye çalıştığı potansiyel bir kanserojen olan akrilamide dönüşüyor.

Yapılan çalışmada kontrol türü olan Cadenza buğdayına kıyasla genetiği değiştirilen buğdaydaki asparjin (akrilamidin öncül maddesi) seviyesinin %50 daha düşük olduğu belirlendi. Buğday öğütüldüğünde ve pişirildiğinde oluşan akrilamidin de %45 oranında, önemli derecede azaldığı görüldü.

Saha testi ise, genetiği değiştirilen yeni buğday türünün büyük ölçekli üretime uygun olup olmadığını görmek için önemli bir aşama.

Kapalı ortamda, kontrollü koşullar altındaki denemelerden başarılı sonuç alınmıştı. Ancak yeni geliştirilen türün çiftçiler tarafından yetiştirilmeye uygun olduğuna emin olabilmek için, buğdayın deneysel tarlalarda yetiştirilmesi gerekiyordu.

Araştırmanın başındaki isim olan Prof. Niger Halford, “Yaptığımız araştırma, buğdayda asparjin konsantrasyonunu düşürmeye yönelik gen düzenlemesinin laboratuvar ortamında olduğu kadar, tarlada da iyi sonuç verdiğini gösterdi.

Düşük akrilamid içerikli buğday, gıda üreticilerinin üretim hatlarında değişiklik yapmadan veya ürün kalitesinden feragat etmeden gıdalardaki akrilamid varlığına ilişkin değişen düzenlemelere uyum sağlamasına olanak tanıyabilir. Bu nedenle ürün ve çalışma önemli. Düşük akrilamid içeriğine sahip buğday, tüketicilerin beslenme yoluyla akrilamid alımı üzerinde de önemli bir etki yapabilir” diye konuştu.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Plant Biotechnology Journa​l dergisinde yayınlandı.

Kaynak: www.gidahatti.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz