FAO’nun Avrupa ve Orta Asya’da Gıda Güvenliği ve Beslenmeye Bölgesel Bakış 2023 Raporu, yaşanan ciddi zorluklara rağmen bölgenin, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyle mücadele de dâhil olmak üzere Sıfır Açlık hedefine ulaşma yönünde ilerlediğini ortaya koydu. Bölgede sağlıklı beslenmenin ortalama maliyeti artmış olsa da, sağlıklı beslenmeyi karşılayamayan insan sayısı 2022’de azalıyor, ancak aşırı kiloluluk ve obezite oranına ilişkin bölgesel eğilim endişe verici…
Avrupa ve Orta Asya Bölgesi, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 2’ncisi olan Sıfır Açlık hedefine ulaşma noktasında iyi sinyaller veriyor.
Avrupa ve Orta Asya’da gıda güvensizliği azalıyor
Sıfır açlık hedefinin sorumlusu olan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan Avrupa ve Orta Asya’da Gıda Güvenliği ve Beslenmeye Bölgesel Bakış 2023 raporu, 2030 yılına yedi yıldan az bir süre kala Avrupa ve Orta Asya’nın, son birkaç yılda yaşanan ciddi zorluklara rağmen gıda güvensizliği ve her türlü yetersiz beslenmeyle mücadele de dâhil olmak üzere Sıfır Açlık’a ulaşma yönünde ilerlediğini ortaya koydu. Bölgede sağlıklı beslenmenin ortalama maliyeti artmış olsa da, sağlıklı beslenmeyi karşılayamayan insan sayısı 2022’de azaldı.
Gıda güvenliğini sağlamak için koşullar zorlaşıyor ama…
Rapor, geçtiğimiz yıllarda pandemi, çatışmalar, aşırı hava olayları ve doğal afetlerin gıda güvenliği ve beslenmenin iyileştirilmesini daha da zorlaştırdığına dikkat çekerken, yine de 2000 yılından bu yana Avrupa ve Orta Asya bölgesinde yetersiz beslenmenin yaygınlığı yüzde 2,5’in altında seyrediyor. Orta veya ciddi derecede gıda güvensizliği yaşayan kişilerin tahmini sayısı 2021 ve 2022 yılları arasında yüzde 4,1 (veya 4,7 milyon kişi) azalarak 111,1 milyon kişiye düştü.
2022 yılında, Orta Asya, Batı Balkanlar ve Kafkaslar dahil olmak üzere yedi alt bölgeden dördü, orta veya şiddetli gıda güvensizliği yaygınlığında bölgesel ortalama olan yüzde 11,9’u aştı. Kadınların erkeklere kıyasla orta veya ciddi derecede gıda güvensizliğinden daha çok muzdarip olduğunu gösteren tahminler, küresel düzeydeki eğilimle uyumlu.
FAO, bölge ülkelerinde çabaları destekliyor
Raporun önsözünü kaleme alan FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi İdari Sorumlusu Godfrey Magwenzi, “Bu raporun, Avrupa ve Orta Asya’da SKA 2 hedefine ulaşma yolunda ilerlemeyi hızlandırmak için sivil toplum kuruluşları ve özel sektör de dahil olmak üzere sektörler arası etkili iş birliğine katkıda bulunabilecek değerli bilgiler sağlamasını umduğunu” belirtti. Magwenzi, “Kuruluşumuz, bölgesel ve ulusal düzeydeki çabalarında hükümetleri desteklemeye kararlı ve hazırdır” dedi.
Aşırı kilo ve obezite oranı endişe veriyor
Öte yandan, aşırı kiloluluk ve obezite oranına ilişkin bölgesel eğilim endişe verici. 2022 yılında Avrupa ve Orta Asya’da 5 yaş altı aşırı kilolu çocukların yaygınlığı yüzde 7,1 ile küresel tahmin olan yüzde 5,6’dan daha yüksek. Bu oran, 2010 yılında yüzde 9,7 olan oranın azalma eğilimine rağmen, çocukluk çağında aşırı kilonun azaltılmasına yönelik 2030 hedefinin iki katından fazla. Yetişkin obezitesi tüm alt bölgelerde ve bu bölgedeki tüm ülkelerde artış gösterirken, buna paralel olarak, çoğu ülkede çocuklarda yaşa göre bodurluk, zayıflık ve düşük doğum ağırlığı gibi diğer beslenme hedeflerinde ilerleme kaydedildi.
“Gıda alabilmek için diğer ihtiyaçlarından fedâkarlık ediyorlar”
FAO Kıdemli Politika Sorumlusu ve raporun başyazarı Tamara Nanitashvili, “Orta derecede gıda güvensizliği olarak sınıflandırılanlar için gıdaya erişim belirsizdir. Bu insanlar, sadece düzenli olarak gıda alabilmek için diğer temel ihtiyaçlarından fedakârlık etmek zorunda kalabiliyorlar ve aldıkları gıdalar da çoğu zaman en besleyici gıdalar olmuyor. Bir kişi ciddi anlamda gıda güvensizliğine sahipse, bir gün veya daha fazla süre yemek yememiştir. Başka bir deyişle, büyük olasılıkla açlık yaşamıştır” dedi.
Son tahminlere göre, 2021 yılında Avrupa ve Orta Asya’da 25 milyondan fazla insan (veya toplam nüfusun yüzde 3,1’i) sağlıklı beslenemezken, bu rakam bir yıl öncesine göre 2,7 milyon daha az.
FAO 2023 Bölgesel Gıda Güvenliği ve Beslenme Raporu, 2022 baskısının sonuçlarına atıfta bulunarak, gıda güvenliği, beslenme, sağlık, çevresel sürdürülebilirlik ve çiftçilerin, özellikle de kırsal kesimdeki çiftçilerin ve tarım- gıda sektöründeki diğer aktörlerin geçim kaynaklarıyla ilgili zorlukları yeterince ele almak için tarım- gıda sistemlerinin dönüştürülmesi ve gıda ve tarım politikalarının yeniden düşünülmesi çağrısında bulunuyor.
www.gidahatti.com/haber/18386719/avrupa-ve-orta-asya-gida-guvenligi-icin-iyi-sinyaller-veriyor