Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi: Gıda, yine zirvede!

Ekonomist Dergisi’nin üç büyük kent dışında Türkiye’deki üretimin nabzını tutan ‘Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi’ araştırmasının 20’ncisi açıklandı. Tosçelik’in zirvedeki yerini koruduğu listenin ikinci sırasında, 2021’de beşinci sıraya gerileyen Tiryaki Agro yer alırken, gıda sektörü 114 şirket ile yine sektörler arasında ilk sırayı aldı.

Ekonomist Dergisinin her yıl gerçekleştirdiği Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi araştırmasının bu yılki sonuçları belli oldu.

Merkezleri Ankara, İstanbul ve İzmir dışındaki kentlerde bulunan, büyük holdinglere bağlı olmayan ve yabancı sermaye payı yüzde 50’nin altındaki şirketlerin 2022 yılı verileriyle hazırlanan araştırmaya göre, TL’deki değer kaybı ve yüksek enflasyonun etkisiyle Anadolu 500 şirketlerinin 2022 yılı toplam cirosu, bir önceki yıla göre yüzde 119 artışla 1 trilyon 942 milyar 470 milyon TL’ye yükseldi.

Anadolu 500, ihracat ve istihdamda zayıfladı!

Ancak bu dönemde ihracat ve istihdamda kan kaybı yaşandı. Türk şirketlerinin hem kapasite artırması, hem de Ukrayna’daki savaşın ticarette yol açtığı boşluğu doldurma çabaları ihracatta rakamsal olarak büyümeye yol açsa da, bekleneni veremedi.

Anadolu 500 şirketlerinin ihracatının Türkiye’nin toplam ihracatına oranında önemli düşüş yaşandı. 2022’de Anadolu 500 ihracatı yüzde 13,9 artışla 24 milyar 775 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde şirketlerin toplam ihracattaki payı ise yüzde 14,7’den yüzde 9,7’ye geriledi.

2021’de istihdamda 300 bin sınırını aşarak 303 bin 922 kişiye iş veren Anadolu 500 şirketlerinin toplam istihdamı, geçen yıl 291 bin 285’e düştü.

Tiryaki Agro Gıda yine ilk üçte

Son yedi yıldır listenin zirvesinde bulunan Tosyalı Holding iştiraki Tosçelik, 2013’ten bu yana sekizinci kez liderlik koltuğuna oturmayı başardı.

Listenin ikinci sırasında 2020 yılında ikincilik koltuğuna oturan ancak 2021’de beşinci sıraya gerileyen Tiryaki Agro, Anadolu 500’ün üçüncü sırasında ise geçen yılın ikincisi Erdemoğlu Holding iştiraki Sasa Polyester yer aldı.

30 sektörden temsilci var

Anadolu 500 araştırmasının 2022 yılı verilerine göre, listeye toplam 30 sektörden şirket girdi. Araştırmaya 10 ve üzerinde şirket gönderen sektör sayısı ise 11 olurken, en fazla şirketle temsil edilen sektör, gıda sektörü oldu. 2020 yılında 127, 2021’de 115 şirketi olan gıda sektörünün 2022 araştırmasında şirket sayısı 114’e indi. Gıda sektörü, Anadolu 500 araştırmasının başladığı 2010 yılından bu yana listeye 100 ve üzerinde şirket sokmaya devam ediyor.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ikinci sıradaki yerini koruyan tekstil sektörünün şirket sayısı 98’den 85’e indi. Metal sektörü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 61 şirketle listede üçüncü sırada yer aldı. Otomotiv sektörü 34, demir-çelik sektörü 26 ve enerji ile kimya sektörü 24’er sektörle listede yer buldular. Son yıllarda listede güç kaybeden makine sektörü ise 2022’de yeniden 10 şirket ile listede kendine yer bulmayı başardı.

Gıda sektöründen 114 şirket Anadolu 500 Listesinde

2022 yılı verileriyle Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi listesinde yer alan gıda sektörü şirketleri, listedeki sıralarına göre şunlar:

Tiryaki Agro Gıda, Sütaş Süt Ürünleri, Ulusoy Un Sanayi, Er Piliç Entegre, Şenpiliç Gıda, Oba Makarnacılık, Aves Enerji Yağ ve Gıda, Başhan Tarımsal Ürünler, Abalıoğlu Lezita Gıda, Gümüşdoğa Su Ürünleri, Mutlu Makarnacılık, Pier Agro Gıda, BEYPİ Beypazarı Tarımsal Üretim, Kayseri Şeker, Gedik Tavukçuluk, Namet Gıda, Şölen Çikolata, Kadooğlu Yağ, Keskinoğlu Tavukçuluk, Ağaçlı Otomotiv Gıda, Elita Gıda, Unat Yağ Gıda, Durak Fındık, Balsu Gıda, Göymen Food Gıda, Hastavuk, Doruk Un, Eksun Gıda, Panagro Tarım Hayvancılık, Yörükoğlu Süt Ürünleri, Acarlar Ticaret, Omnia Nişasta, Tekkeli Gıda, Erçal Fındık, Enka Süt, Bupiliç Entegre Gıda, Tarfaş Tarımsal Faaliyetler, Akyem Adana Yem Yağ, Kozlu Gıda, Armada Gıda, Bifa Bisküvi, Dardanel Önentaş, Pamyağ Gıda, Sayınlar Gıda, Yavuz Gıda, Tadım Gıda, Yavuzkan Hazel Gıda, Abalıoğlu Balık ve Gıda, Söke Değirmencilik, Ova Un, Kula Yağ ve Emek Yem, Unsan Un, Zer Yağ, Pilyem Gıda, Uludağ İçecek, Modern Çikolata Gıda, Safa Tarım, Tat Nişasta, Bolacalar Un, Pakun Üretim Gıda, Arslantürk Tarım Ürünleri, Altaş Yağ, Su ve Tarım Ürünleri, Gürsoy Yem Gıda, Beşan Nişasta, Oğuz Gıda, Sunar Özlem Gıda, Hekimoğlu Un, Akhan Un, Tayaş Gıda, Sürsan Su Ürünleri, Ekiciler Süt Gıda, Bolca Hindi, Meysüt Meyve Süt ve Gıda, Ak Nişasta, Özyılmaz Fındık, Gitaş Gıda, Antepsan Kuruyemiş, Güney Süt, Amasya Şeker, Tören Gıda, İzi Süt, Özlem Tarım Ürünleri, Altınkılıç Gıda ve Süt, Akova Süt, Balıkesir Yem, Şenocak Gıda Fındık, Özgüllü Süt Mamulleri, Güneşoğlu Süt Gıda, Ahmet Ak Gıda, Özgün Gıda, Anı Bisküvi, Çöğenler Yemcilik, Balıkesir Onur Süt, Mes Yağ ve Gıda, Karadeniz Kardeşler Gıda, Emek Yağ, Beşsan Makarna Gıda, Özmen Un, Gürsoy Tarımsal Ürünler, Besa Yemcilik, Hayvancılık, Gıda, Uslu Tarım Ürünleri, Kayseri Yem, Eti Gıda, Konya Şeker, Pro Yem, Kılıç Deniz Ürünleri, Doğuş Çay, Yonca Gıda, Beşler Makarna, Teksüt Süt, Dimes Gıda, Şimşek Bisküvi, Büyük Hekimoğulları Gıda, Poyraz & Poyraz Fındık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda güvenilirliği için bölgesel ortaklık!

FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı kapsamında, Azerbaycan, Kırgızistan,...

Arslan Bulut: Ata tohumu ve hibrit nüfus!

Son yıllarda, tarımda “ata tohumu” kullanmak konusunda bir bilinç...

Tıbbi aromatik bitkiler arazilere değer katıyor

Karabük'te tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan 'Tıbbi...

Maliyeti 13 liraya çıkan simit 10 liraya satılıyor

Ankara’da 10 liraya satılan simidin maliyeti 13.2 liraya ulaştı....