Adana’da ‘dolu savar’ yasağı: “Yağmuru engelliyor” iddiası tartışma yarattı

İklim değişikliğinin en yoğun hissedildiği kentlerden Adana’da, çiftçiler arasında yağmuru önlediği yönünde algı oluşan ‘dolu savar’ cihazlarının kullanımı yasaklandı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, cihazların yağmura olumsuz etkisinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını ancak çiftçiler arasında oluşan algı nedeniyle bu kararın alındığını söyledi.

Türkiye’nin tarım merkezlerinden biri olan Çukurova’da son yıllarda iklim değişikliğinin etkileri belirgin hale geldi. Yağışların düzensizleşmesi ve su kaynaklarının azalmasıyla birlikte üreticiler, bu durumun ‘dolu savar’ cihazlarından kaynaklandığını düşünmeye başladı.

Artan şikayetler üzerine Adana Valiliği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şehir genelinde ‘dolu savar’ cihazlarının kullanımını yasakladı.

“Çiftçiler endişeli”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada çiftçilerin şikayetlerinin arttığını belirtti:

Doğan, “Son yıllarda çiftçilerimizin ‘dolu savar’ çalıştırıldığında bulutlardan düşecek yağmur yağmıyor diye şikayetleri arttı. Bunun üzerine Adana Valiliği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından alınan karar ile bu cihazın kullanımı yasaklandı. Bunun hiçbir bilimsel açıklaması yok” dedi.

Doğan, Türkiye genelinde iklim değişikliğinin etkilerinin görüldüğünü hatırlatarak, “Yağmurlar bazen afet, bazen gelip geçici oluyor. Valiliğimiz de ‘dolu savar’ cihazlarına oluşan algı sebebiyle yasak getirdi” ifadelerini kullandı.

Adana’da ‘dolu savar’ yasağı: “Yağmuru engelliyor” iddiası tartışma yarattı - Resim : 1

“Yağmura etkisi bilimsel olarak kanıtlanmadı”

Doğan, cihazların hava olaylarını etkilemediğini ancak çiftçilerde panik yarattığını vurguladı:

“Dolu savar kullanımı hiçbir kimseye zarar vermiyor ancak çiftçilerimiz arasında panik oluşturduğu için valiliğimiz bu kararı aldı. Herhangi bir bilimsel açıklama yok. Bir süreliğine bu yasak alındı.”

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Growtech Antalya Tarım Fuarı Açıldı

Bu yıl 22'ncisi düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı, yerli...

Mandalina ihracatında Ekim bereketi

Yaş meyve sebze ürünlerinin ihracat şampiyonu mandalina Sonbahar ve kış...

Tarımda üretici fiyatlarında aylık artış ekimde yüzde 4 oldu

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), ekimde bir...

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı belli oldu

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), Kasım 2025’e ilişkin...