Yağmur yağmadı, zeytinyağı fiyatları rekor kırdı

Akdeniz’de kuraklık zeytin ve zeytinyağı üretimini vurdu. Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya’da fiyatlar 10 ayda yüzde 60 arttı. Kuraklık devam ederse fiyatların daha fazla artması muhtemel.

İklim krizi tüm dünyayı etkilerken, tarım ürünü fiyatlarında da yükselişi beraberinde getiriyor.

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya’da devam eden kuraklık nedeniyle fiyatları rekor seviyelere yükseldi. Zeytinyağının litresi, 2022 yılı Haziran ayı seviyelerine göre yüzde 60’lık artışla 5,4 Euro’ya yükseldi.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesine konuşan analistler, bu yaz aylarının da kurak geçmesi durumunda zeytin rekoltesinin düşeceği ve fiyatların daha da yükseleceği uyarısında bulundu.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ YARI YARIYA AZALDI

Dünyada zeytinyağı üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan İspanya’da üretim, kuraklık nedeniyle son 12 ayda yaklaşık yüzde 50’lik düşüşle 780 bin tona geriledi.

Hollanda merkezli Rabobank’ta tohum ve yağlı tahıl analisti olan Vito Martinelli, “20 yıldır bu sektördeyim, böyle fiyatlar görmedim” dedi.

Martinelli, 2022’nin İspanya için “felaket” olduğunu, Akdeniz’deki diğer ülkelerle birlikte İtalya’da da rekoltenin düşük kaldığını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

5 Milyar 496 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi Yarın Hesaplara Aktarılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 5 milyar 496...

Zorlu iklim şartları fiyatlarda artışa neden olacak

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği mali genel kurulunu...

Nisan ayında kar sürprizi! Meteoroloji duyurdu: 20 ilde sağanak, 18 ilde kar yağışı etkili olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere göre: Ülkemiz genelinin...

Yılın ilk çeyreğinde Malatya kayısısının ihracat hacmi 90 milyon doları aştı

Avrupa Birliği'nin coğrafi işaret tescilli ürünlerinden olan Malatya kayısısı,...