Bütün dünyada gıda enflasyonu kontrolsüz bir şekilde yükseliyor! Fitili ateşlenen ticaret savaşları tarımsal kıtlığı da beraberinde getirecek. Dünya yeni bir gıda krizine doğru mu sürükleniyor? Emtia fiyatlarında kafalar hayli karışık! Bunca bilinmeze rağmen çözüm yolu mümkün mü?
Cevaplar yapay gerginliklerde saklı! Rusya-Ukrayna ekseninde yaşanan iniş çıkışlar, ABD-Avrupa restleşmesinin griliği, Çin-ABD savaşının ayak sesleri, Orta Doğu’daki gerilimler, Afrika’nın istikrarsızlığı, Latin Amerika’daki skandallar, kuraklıklar, aşırı yağışlar, tohum spekülasyonları…
Sürecin nasıl başladığını hatırlamak için kısa bir tura çıkalım isterseniz…
Kuş gribi, domuz gribi, Kovid-19 salgını… Önce yapay salgınlarla dünyanın tahammül sınırı test edildi. Akabinde de kontrollü gerginlikler ihdas edildi. Savaşlar çıkartıldı; Rusya-Ukrayna hattı, İsrail’in Filistin’de giriştiği katliamlar,Afrika’da başlatılan iç savaşlar, Çin-Tayvan hattında düşmeyen yüksek ateş! Bütün bunların, insanın gıdaya ulaşmasını zorlaştırmak için atılmış adımlar olduğunu düşünmek mümkün.
Örneğin, dünya hububat arzının en büyük merkezi olarak kabul edilen Rusya-Ukrayna bloğu savaş sebebiyle kolay ulaşılabilen bir coğrafya olmaktan çıkartıldı. Sonrasında olanlar malum! Açık denizlerde gücün zorbalığına şahit olduk. Mazlum coğrafyalara gitmesi gereken buğdaylar gemilerle çalındı ve sömürgeci ülkelere götürüldü. Benzer davranışları Kovid-19 yapay salgını sürecinde de yaşamıştık! Fakir ülkelere gitmesi gereken sağlık kitleri ve ilaçlar uçaklarla çalınmış, havada uçakların rotası zorla ve hileyle değiştirilerek sömürgeci ülkelere götürülmüştü.
Şimdi yeni bir oyun sahneleniyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın saldırgan çıkışlarına şahit oluyoruz. Çin ile başlatılan ticaret savaşı, Meksika ve Kanada’ya uygulanan yeni gümrük tarifeleri, Grönland çıkışı, Gazze’ye karşı almaya çalıştığı ahlaksız inisiyatif!
D. Trump’ın çarpık siyasi yaklaşımları dünya için tehlike boyutlarını çoktan aştı. Bu yaklaşımlar kısa vadede ABD’nin kontrol ve disiplini tekrar sağlama operasyonu olarak görülebilir belki ancak orta ve uzun vadede ABD’nin sonunu hazırlıyor. Bu eylemler ABD egemenliğinin çöküşünü hızlandırıyor.
Tarım ve gıdada yaşananlar ortada!
Ticaret savaşlarının gölgesinde insanlar her geçen gün gıdaya daha zor ulaşır hâle geldi. Bütün bu yaşananlara, gıda ve tarımda artan mikro milliyetçiliği de eklerseniz sonuç gıda enflasyonu oluyor. Bu da fakirliğin ve gelecek açlık döneminin habercisi gibi.
Gıda ve tarım piyasalarına kısaca bir göz atalım…