Binlerce ıstakozu doğaya kazandırıyor

Prof. Dr. Umur Önal’ın öncülüğünde Çanakkale’de yürütülen bir proje yüksek verimlilik oranları ve çevre dostu yöntemleriyle sürdürülebilir ve ekolojik dengeyi gözeten bir yetiştiricilik modelinin mümkün olduğunu gösteriyor.

Istakoz, dünya genelindeki pazarlarda yüksek ekonomik değeriyle öne çıkan bir deniz ürünü olarak biliniyor. Özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika kıyılarında, Homarus gammarus (Avrupa ıstakozu) ve Homarus americanus (Amerika ıstakozu) gibi türler hem yerel hem de uluslararası pazarlarda büyük öneme sahip. Ancak bu değerli deniz ürününün sürdürülebilirliği, aşırı avlanma ve habitat kaybı gibi tehditler nedeniyle risk altında. Bu nedenle, sürdürülebilir avlanma ve yetiştiricilik yöntemleri, deniz ekosistemlerinin dengesi ve ıstakoz popülasyonlarının devamlılığı için çok önemli.

Sürdürülebilir yetiştiricilik modeli

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri ve Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Umur Önal’ın liderliğinde Çanakkale’de yürütülen özel bir proje, bu ihtiyaca yanıt olarak doğuyor. Araştırma alanları arasında özellikle su ürünleri yetiştiriciliği, tarım ve çevre bilimleri, bitki ve hayvan bilimleri ile balıkçılık yer alan Prof. Önal’ın 100’den fazla makalesi bulunuyor. Söz konusu projede, bir ıstakozdan bin yavru üretilebiliyor. 10 bin yumurtadan 2 bini hayatta kalabiliyor. Bu yüksek başarı oranı, sürdürülebilir ve ekolojik dengeyi gözeten bir yetiştiricilik modelinin mümkün olduğunu gösteriyor.

Daha önce de levrek ve çipura salmışlardı

Laboratuvarlarda yetiştirilen Avrupa ıstakozları, dalışa kapalı bölgelerde büyütülüyor. Bu bölgelerde ayrıca midye yetiştiriciliği de yapılıyor. Koparak tutundukları yerden düşen midyeler, ıstakozlar için zengin bir habitat oluşturarak, doğal yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlıyor. Bu entegre sistem, sadece ıstakozların değil, tüm deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilir yönetimi için örnek teşkil ediyor. Türkiye’de ıstakoz üretiminin olmaması, sürdürülebilir deniz ürünleri üretimi ve biyoçeşitliliğin artırılması ihtiyacını da beraberinde getiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda ambalajlarına düzenleme yolda: Bildirmeyene ceza gelecek

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüşe sunulan taslağa göre...

Oğul Türkkan: Ekmeğimizle oynamayın!

Biz, toplum olarak ekmek severiz. Sulu yemeklere banmayı da,...

Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek: Orhan Şen ‘Sıradan bir hava olayı değil’ diyerek uyardı

Türkiye, yeni haftaya Balkanlar’dan gelen serin ve yağışlı havanın...

Emek yoğun sektörlerde üretici iflas bayrağını çekiyor: Kazanamıyorsak üretmeyelim

Şehriban Kıraç Zarar eden sanayiciler, çiftçiler vites düşürüyor. Çiftçi tarlasını...