En az 140 TL’lik taban fiyat isteyen üreticiler yollara döküldü, destek istedi: Çiftçi eylemleri büyüyor

Geçen yıl 100 TL’ye satılan fıstığın maliyetler iki katına çıkmasına rağmen bu yıl 105 TL’den satıldığını belirten Gaziantepli fıstık üreticileri sokaklara çıktı. Üretici, “Bizi tüccarların insafına bırakmayın” dedi.

Tarımın her alanında isyan çığlıkları yükseliyor. Çay, fındık, buğday ve domatesten sonra bu kez de Antep fıstığı üreticileri eylemde. Maliyetleri yüzde 100 artmasına rağmen geçen yıl 100 TL’ye satılan boz Antep fıstığının bu yıl 105 TL’ye satılmasına, bu fiyatın daha da düşürülmek istenmesine tepki gösteren çiftçiler, tüccarların anlaşarak fiyatları aşağıya çektiğini belirterek Gaziantep’in Nizip ilçesinde traktörleri ile eylem yaptı. “Çiftçiyi tüccarın insafına terk etmeyin” diyen çiftçiler, fıstıkta da taban fiyat olmasını ve bu yıl en az 140 TL fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye fıstık üretiminde dünyada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İran’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Temmuz ayında baklava yapımında kullanılan “boz” fıstığın hasadını yapan üreticiler hasada başladı. Bu yıl rekolte beklentisi 300 bin ton civarında.

Fıstık verim olarak çiftçinin yüzünü güldürse de fiyat açısından beklentileri karşılayamadı, çiftçiler sokaklara döküldü, traktörleri ile yol kapatıp iktidara seslendi.

Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, fıstığın iki yılda bir ürün verdiğini belirterek şunları söyledi: “Geçen sene 80-100 TL’den satılan fıstık, maliyetler yüzde 100 artmışken bu sene 105 TL’den satılıyor. Bu sene tahmini 300 bin ton rekolte olur. Rekolte yüksek ama maliyetler çok arttı. Fiyatlar düştü. Çiftçi para kazanamıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım Şurası dördüncü kez toplanacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tarım Orman Şuramızı 2025...

Engin Kahveci: 10 yıl sonra gıda bulabilecek miyiz?

USDA/ERS/IFSA'nın 83 ülkeyi kapsayan 2024-34 yılları arası (UA Gıda...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: DÜNYA zirvesinin sonuçları politikalara yön verecek

Gazetemiz tarafından düzenlenen İklim Ekonomisi Sürdürülebilir Tarım ve Su...

1 milyar liralık destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal destek ödemelerine...