En az 140 TL’lik taban fiyat isteyen üreticiler yollara döküldü, destek istedi: Çiftçi eylemleri büyüyor

Geçen yıl 100 TL’ye satılan fıstığın maliyetler iki katına çıkmasına rağmen bu yıl 105 TL’den satıldığını belirten Gaziantepli fıstık üreticileri sokaklara çıktı. Üretici, “Bizi tüccarların insafına bırakmayın” dedi.

Tarımın her alanında isyan çığlıkları yükseliyor. Çay, fındık, buğday ve domatesten sonra bu kez de Antep fıstığı üreticileri eylemde. Maliyetleri yüzde 100 artmasına rağmen geçen yıl 100 TL’ye satılan boz Antep fıstığının bu yıl 105 TL’ye satılmasına, bu fiyatın daha da düşürülmek istenmesine tepki gösteren çiftçiler, tüccarların anlaşarak fiyatları aşağıya çektiğini belirterek Gaziantep’in Nizip ilçesinde traktörleri ile eylem yaptı. “Çiftçiyi tüccarın insafına terk etmeyin” diyen çiftçiler, fıstıkta da taban fiyat olmasını ve bu yıl en az 140 TL fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye fıstık üretiminde dünyada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İran’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Temmuz ayında baklava yapımında kullanılan “boz” fıstığın hasadını yapan üreticiler hasada başladı. Bu yıl rekolte beklentisi 300 bin ton civarında.

Fıstık verim olarak çiftçinin yüzünü güldürse de fiyat açısından beklentileri karşılayamadı, çiftçiler sokaklara döküldü, traktörleri ile yol kapatıp iktidara seslendi.

Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, fıstığın iki yılda bir ürün verdiğini belirterek şunları söyledi: “Geçen sene 80-100 TL’den satılan fıstık, maliyetler yüzde 100 artmışken bu sene 105 TL’den satılıyor. Bu sene tahmini 300 bin ton rekolte olur. Rekolte yüksek ama maliyetler çok arttı. Fiyatlar düştü. Çiftçi para kazanamıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hatada Israr En Büyük Hatadır ”Limon İhracatı 2. defa durduruldu” Mehmet Mühür

GIDA DA ARZ GÜVENLİĞİ, ÜRETİMDEKİ İSTİKRAR ,TİCARETİNİN İSTİKLALİ İLE...

Mutlu Doğru SSK yönetim kurulu üyesi Bayraktar’dan ne istedi ?

Zirai donun büyük zarara yol açtığı Çukurova'da üreticiler zorlu...

Meteoroloji’den sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan tahminlere göre, yurt genelinin çok...

TZOB Başkanı Uyardı ! Geleceğimiz tehlike altında

Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında, Türkiye’deki çiftçilerin yaş ortalamasının 2024...