Türkiye temel tarım ürünlerinde son yılların en iyi rekoltesini elde etmesine rağmen bazı ürünlerde düşük fiyat çiftçiyi farklı ürünlerin ekimine yönlendiriyor. İlk 10 tarım ürününe bakıldığında 3 ürün çiftçiyi memnun etmezken, 7 ürünün fiyatı ve rekoltesi memnun etti.
Türkiye tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada 10’uncu sırada yer almasına rağmen ekim planlamasının olmaması temel ürünlerde sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Bu yıl tarımsal ürünlerde son yılların en iyi rekoltesinin elde edilmesine rağmen yağlık ayçiçeği, pamuk ve mısırda çiftçi zarar ederken buğday, arpa, çeltik, fındık, şeker pancarı, çay ve zeytin memnun kaldı. Yağ, tekstil ve yem sanayinin temel hammaddelerinden yağlık ayçiçeği, pamuk ve mısır ekiminde önemli artışlar yaşanmasına rağmen fiyatlar önceki yılın altında kalınca bu 3 üründe üretici yılı kayıpla kapattı. Çiftçilerin destekleme priminde artış talepleri karşılanmayınca önümüzdeki yıl yağlık ayçiçeği ve pamuk üretiminde yüzde 50 azalması bekleniyor. Çiftçiler yağlık ayçiçeği ve pamuk üretiminden vazgeçerek, buğday ve arpa ekimine yönelmiş durumda. Türkiye yağ, tekstil ve yemde daha fazla ithalat yapması bekleniyor.
Ayçiçeği ithalatı yüzde 138 arttı
Türkiye bu yıl kayıp yaşanan ürünlerde ciddi ithalat yaptı. TÜİK ayçiçeği yağında yüzde 138,2 artış ile 1 milyar 938 milyon dolar ulaştı ve mısır ithalatı ise 2021 yılının toplamında 584 milyon dolar olurken, bu yılın ilk 10 ayında 921,5 milyon dolara yükseldi. Pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatına ise ilk 10 ayda 4 milyar 160 milyon dolar verdi.
KAZANDIRANLAR
Buğday / Arpa
Bu yıl iklim ve rekoltenin iyi olması buğdayda resmi rakamlara göre 19 milyon ton rekolte elde edildi. Hasat döneminde fiyatının yüksek olması ve o dönemde satan üretici biraz nebze daha karla ürününü sattı. Son dönemde fiyatlarda biraz gerileme meydana gelmesine rağmen üreticiyi memnun edecek seviyede bulunuyor. Hasat döneminde yüksek fiyatlardan buğday alan tüccarların zarar ettiği belirtiliyor. Arpa üretimi ise yaklaşık 8,5 milyon ton ile Cumhuriyet tarihi rekoltesi kırılmış bulunuyor. Fiyat ve verilen destek ile üretici ekimden memnun kaldı. Bu yıl ekiminde önceki yıla göre artış bekleniyor.
Şeker pancarı
Bu yıl şeker pancarı alım fiyatını ton başına 800 lira ve söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplan 875 lira oldu. Çiftçi verim ve fiyattan dolayı memnun oldu. Önümüzdeki yıl da üretim alanlarında büyük bir değişim beklenmiyor.
Çay
Çay üreticisi açıklanan fiyattan iyi bir sezon geçirdi. Her ne kadar girdi maliyetleri arsa da alım fiyatı çiftçiyi memnun etti. Bu yıl yaş çayda rekolte 1,5 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Zeytin
Zeytin üretimi bu yıl yüzde 71 artış ile 2,9 milyon tona ulaşırken zeytinyağı üretimi ise yüzde 79 artış ile 421,7 bin ton oldu. Buna göre, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretiminde tüm zamanların rekoru gerçekleşti. Kuraklıktan dolayı İspanya ve İtalya’da yüzde 30 rekoltenin düşmesi iç pazarda fiyat seviyesini korurken, üreticisini de önemli bir gelir kazandırdı.
Fındık
Bu yıl 765 bin ton rekolte ile üretimde iyi bir sezon geçti. TMO tarafından fiyatı kalitesine göre kilosu 52 ile 54 lira açıklandı ve ilk hasat döneminde söz konusu fiyat altına inmesine rağmen rekoltedeki artış üreticiyi memnun etti. Piyasadaki en büyük fındık alıcısına açılan dava sonrası fiyatlarda artış yaşandı ve yılın son döneminde kilosu 62 liraya kadar yükseldi.
Çeltik
Çeltik üreticisi bu yıl açıklanan rekor fiyatlarla önceki yıllara göre iyi bir sezon geçirdi. Rekoltenin 950 bin ton olması da arz tarafında bir sorunun oluşmasının önüne geçiyor