Hibrit buğday tohumu toprakla buluşuyor

Dünya tohum devi Syngenta, gelecek yıl, karmaşık çapraz çiftleştirme tekniğiyle geliştirdiği yeni bir tür buğday tohumunu Amerika’da piyasaya sürecek.

Dünyanın en büyük tohum üreticileri tahıl arzının azaldığı bir ortamda verimi arttırmaya çalışırken, ABD’li çiftçiler tarım kimyası devi Syngenta tarafından genetik mühendisliği olmadan geliştirilen yeni bir buğday türüne erişim kazanıyor.

Çin’in sahip olduğu Syngenta önümüzdeki yıl ABD’deki toplam ekim alanlarının küçük bir kısmı olan 5.000 -7.000 dönümlük bir alanda hibrit buğday üretirken, BASF ve Bayer de on yılın sonuna kadar kendi hibrit buğday lansmanlarını yapmayı planlıyor.

HİBRİT BUĞDAY NASIL YETİŞTİRİLİR?

Ekin üreticileri, bitkilerin doğal tozlaşma yeteneğini ortadan kaldırarak hibrit buğday geliştiriyor. Bunun yerine, bir tarladaki dişi buğday bitkileri, her iki ebeveynden daha güçlü verim potansiyeli ve olumsuz ortamlara uyum yeteneği taşıyan tohumlar üretmek amacıyla farklı bir hattın erkek bitkileri tarafından tozlaştırılıyor. Döllenmiş dişi bitki, hibrit adı verilen yeni ve  benzersiz tohumlar üretir.

Bu hibrit teknolojisinin kullanımı, yetiştiricilerin iki ebeveyn tohumdan en iyi özellikleri seçerek her ikisinin de olumlu özelliklerini içeren tohumlar üretmesine ve hibrit canlılığı olarak bilinen bir olgu sayesinde verimin artmasına olanak tanır.

Üreticiler, tohum şirketleri hibrit buğday tohumları ürettiklerinde, bazı dişi bitkilerin polen taşımak için öngörülemeyen rüzgarlara güvendikleri için sonuçta döllenemediğini söylüyor. Buğdayın doğal kendi kendine tozlaşma sürecinde her bitkinin döllenmesinin daha kesin olduğu belirtiliyor.

HİBRİT ÜRÜNLER NE KADAR YAYGIN?

Çiftçiler 1930’lardan bu yana hibrit mısır yetiştiriyor. Bitkinin zararlılara ve hastalıklara karşı direnci artırılarak verim artıyor.  Soğan, ıspanak ve domates gibi sebzeler de hibrit tohumlardan yetiştiriliyor.

Tohum şirketleri, hibrit mısır ve arpayı piyasaya sürme deneyimlerini hibrit buğdayı geliştirmek için kullanıyor. ABD Tarım Bakanlığı, 1930’dan 1990’ların ortalarına kadar ortalama mısır veriminin kısmen hibridizasyonun yardımıyla yüzde 600 arttığını, buğdayın ise 2,5 kat artış gösterdiğini belirtiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakanlıktan restoran ve kafelerde menü denetimi

Ticaret Bakanlığı yetkilileri Ankara'da restoran ve kafelerde fiyat listesi...

Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir!

https://youtu.be/40KMfDIbfL4?feature=shared   Gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube yayınına konuk olan Bursa Damızlık...

Simide suistimal zammı geliyor

Seçim öncesi simitteki zam, geri alındı. Şimdi ise KDV...

Yaş meyve ve sebze ihracatı 2024’e hızlı başladı

Yaş meyve sebze sektörü, 2024’ün ilk 3 ayında yüzde...