Bitkilere fısıldayan kadın

Yıllarca içinde bulunduğu kurumsal hayatı bırakıp doğaya dönen bir bitki uzmanı Fem Güçlütürk… Şimdi ise içerisinde birçok tüyonun yer aldığı Labofem: Bitkilerle İyi Geçinme Rehberi kitabıyla karşımıza çıkıyor. Bu vesileyle Güçlütürk ile doğanın iyileştirici gücünü ve yeni çalışmasını konuştuk.

Kurumsal hayatınızı bırakıp bitki dünyasına yönelen bir bitki uzmanısınız. Biraz başa sararsak, nereden geliyor bu merak?

Kendime bitki uzmanı demek istemiyorum aslında, biraz iddialı bir tanım. Bitki sever bir bitki meraklısı, bahçıvan, bitki dili ve edebiyatı öğrencisi desek bile olur! Merakım çocukluğuma dayanmıyor. 25 yaşlarımdan sonra taşındığım bir evin eski ev sahibinden balkonda kalan bitkilerle başladı. Başta mecburi bir sorumluluktu. Kalan bitkiler daha önce aşina olmadığım değişik türlerdi. Tipler, dalları, halleri ilgi çekince yanına yenileri eklendi. Bu kadar farklı türe nasıl bakacağım diye araştırmalar başladı. O zaman kendimi A-Z bahçe ansiklopedileri karıştırırken, Latincelerini ezberlemek için türlü türlü oyunlar, kendime testler yaparken buldum. Mesela kitabı kapatır, bir sayfasını açıp ismine bakmadan parmağımla bir bitkiyi işaret ederdim. Hangi tür veya bitki olduğunu tahmin etmeye, ismini hatırlamaya çalışırdım. Bu konulara merak saldığım yıllarda daha internet ortamı bitki meraklıları için bu kadar engin bilgiyle bezenmemişti. Birkaç üniversite tezi dışında ki onları da anlayabilirsen anla, pek bir kaynak yoktu. Tüm paramı kitaplara yatırıp yurt dışından botanik kitapları getirdim. Botanik dili zaten zor, bir de İngilizcesini öğrenmek zorunda kaldım. Ama tüm bu ilgi beni bugünlere taşıdı.

Elbette belli bir ekosistem üzerinde ilerliyor yaşam döngümüz, peki bitkiler ve insan yaşamı arasındaki dengeyi nasıl yorumluyorsunuz?

İnsanlar olmasa bitkiler belki daha mutlu yaşardı da onlar olmadan ne gıda ne toprak oluşumu gerçekleşmez, hayvanlar da insanlar da aç kalırdı. Ya da belki de bildiğimiz haliyle bu gezegen oluşmazdı. Bir canlı düşünün her parçasından yeniden büyüyebiliyor. Mucize gibi değil mi? Hayatta kalmak için insana hiç ihtiyaçları yok, gölge etme başka ihsan istemem deseler yeridir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için...

Tarımda kokarca alarmı!

Karadeniz Bölgesi’nde fındık rekoltesi ve randımanında ciddi kayıplara neden...

Türkiye’nin patates ambarlarında hasat başladı: 56 bin dekar alandan 300 bin ton ürün bekleniyor

Türkiye’nin patates ambarlarından olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde yemeklik ve...