YIL 2009, Adana… 2003 yılında ALJ Grup’a transfer olan Ali Haydar Bozkurt, 2009 yılında ALJ Grup’un Toyotasa’daki Sabancı hisselerini satın almasının ardından Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’luğunu da üstlenmişti. O günlerde Adana’da buluştuğumuzda kente tutkusunu şöyle özetlemişti:
– Malatya doğumluyum. Çocukluk ve gençliğim Adana’da geçti. Hem Malatyalı, hem Adanalı’yım. Her portakal çiçeği mevsiminde bir hafta Adana’da olurum. 17 yılda bir kez bunu yapamadım. Arkadaşlarım portakal çiçeği gönderdi. Buzdolabında 10 gün kokladım.
ALJ (Abdul Latif Jameel) Holding İcra Kurulu Başkanı, Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Adana’da koklayarak büyüdüğü portakal çiçeği tutkusunu 13 yıl önce karnavala dönüştürmek üzere öncülük yaptı. Meslektaşlarım Ayşe Arman ve Nebil Özgentürk gibi Adanalılar, yanı sıra çok sayıda sanatçı destek verdi, 13 yıl önce davet sloganı atıldı:
· Nisan’da Adana’da… Organizasyon kısa sürede adıyla da dünyayı kucakladı:
· Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı…
Ali Haydar Bozkurt, geçen yıl 6 Şubat depremleri nedeniyle iptal edilen karnavala hemen her seferinde davet etti, araya başka işlerim girdiği için gidemedim.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yılki “Türkiye Kültür Yolu Festivali”ni 13 Nisan 2024’te Adana’dan başlatırken, “12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı”nı da aynı kapsama aldı. Kültür Yolu Festivali 13 Nisan’da başladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar Bozkurt’un davetiyle 19-20 Nisan’da kente gidip, coşkuya tanıklık ettim.
Bozkurt, “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı”nın öyküsünü şöyle özetledi:
– Yola çıkarken, siyaset dışı, kimseyi ötekileştirmeyen, dostluk ve kardeşlik ortamını sağlamayı hedefl edik. Bunu başardık. Bu gurur Adana’nındır. Ulaşılan başarının ardından hedef büyüttüklerini belirtti:
– Bundan sonra Karnaval’da dünyanın çeşitli ülkelerinden çocukların Adana’ya geldiği bir organizasyon hayal ediyoruz. “Nisan’da Adana’da” olmanın güzelliğini anlatacağız.
Karnaval ile Adana’nın ardından bölgeyi de tanıtmaya başladıklarını vurguladı:
– Özellikle yurt dışı tanıtımlarımızı artıracağız. Bölgemiz için turizm katkısının daha fazla olmasını hedefliyoruz.
“Türkiye Kültür Yolu Festivali” ile işbirliğine değindi:
– “Türkiye Kültür Yolu Festivali”, Karnaval döneminde daha fazla yabancı turisti Adana’ya ve bölgeye çekmeye katkıda bulunacak.
Adana’daki yerel ekonomi gazetesi Refleks’in mimarları Esra Özden ile Mehmet Uluğtürkan’ın hazırladığı “Karnaval” gazetesine baktım, şu başlık dikkatimi çekti:
Karnaval, Adana’da bu yıl 4.5 milyar liralık ekonomik etki yaratacak…
Ali Haydar Bozkurt da Karnaval’ın Adana ekonomisine katkısı üzerinde durdu:
– Karnaval’dan dolayı esnafımız da mutlu. “Kültür Yolu Festivali” işbirliği ile programın 9 güne çıkması Adana’ya ekonomik katkıyı rekor seviyeye çıkaracak. Bu yılki ekonomik etki 5 milyar lirayı aşacak.
Ali Haydar Bozkurt, 2019 yılı Nisan ayında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, mazbatasını aldığı gün aradı, Karnaval’a destek istediğini bildirdi. Karalar, anında olumlu yanıtı verdi:
– Kör istemiş bir göz, Allah vermiş iki göz… Benim de hedefimde Adana’da turizmi öne çıkarmak. Halkın sahiplendiği “Portakal Çiçeği Karnavalı”nın en ön safında elbette biz oluruz.
Zeydan Karalar, Karnaval vesilesiyle düzenlenen resepsiyonda, kortejde ve gong töreninde şu mesajı verdi: – Karnaval, bütün kurumların birlik beraberlik içinde düzenlediği bir etkinlik oldu. Keşke dijital teknoloji, Adana’daki portakal çiçeği kokusunu tüm dünyaya yayabilecek bir uygulama yaratabilse.