3 boyutlu yazıcıyla üretilen ilk vegan somon raflarda yerini aldı

Geleceğin gıdalarının konuşulduğu bir dönemde, 3 boyutlu yazıcıyla üretilen vegan bir somon ürünü, Avustralya süpermarketlerinin raflarındaki yerini aldı.

Gıda teknolojisi girişimi Revo Foods tarafından piyasaya sürülen ürün “THE FILET – Inspired By Salmon” (T. Somondan İlham Alınan Fileto) olarak adlandırıldı. Bu alternatif ürünün 3 boyutlu (3D) baskı teknolojisiyle üretilen ve süpermarket raflarında yerini alan ilk gıda olacağı düşünülüyor.

Üretici firmanın CEO’su Robin Simsa tarafından yapılan bir açıklamada, “3 boyutlu baskı ile endüstriyel ölçekte gıda yapılması yeni bir dönemi başlatıyor. Bununla birlikte yaratıcı bir gıda devrimine, gıdaların tam olarak müşteri ihtiyaçlarına göre hazırlandığı bir çağa giriyoruz” ifadelerini kullandı.

3D baskı ile somon nasıl üretiliyor?

Diğer bazı et ikame ürünleri gibi alternatif somon ürünü de ipliksi mantarlardan elde edilen mikoproteinden üretiliyor.

Ürün beslenme açısından bir dizi vitamin ve hayvansal muadili gibi omega-3 yağ asitleri içeriyor. Aynı zamanda 100 gramda 9,5 gram ile yüksek bir protein içeriğine sahip. Ancak bu yine de aynı miktarda normal somondaki protein içeriğinden daha az.

Revo Foods, başka bir girişim olan Mycorena ile birlikte çalışarak mikoproteini 3D yazıcıdan geçirilmek üzere özel olarak tasarladı. Araştırmacılar birkaç yıldır 3D yazıcıda basılmış gıda ürünleri üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmalar sonucunda lazerle pişirilmiş cheesecake ve laboratuvarda üretilen etler gibi birçok ürün ortaya çıktı.

Bu ürünlerin üretilmesinin arkasındaki motivasyon ne?

Bu çalışmaların yapılma sebeplerinden biri de, gıda alternatiflerinin gıda üretimini daha sürdürülebilir hale getirebileceği düşüncesi. Sürdürülebilirlik balıkçılık sektörü için büyük bir endişe kaynağı. Küresel balık stoklarının tahminen %34’ü aşırı avlanmış durumda. Bu durum balıkların üreyebileceklerinden daha hızlı avlanmaları ve dolayısıyla sayılarının azalması anlamına geliyor.

Gıda üretimi, küresel sera gazı emisyonlarının dörtte birinden fazlasını meydana getiriyor. Bu emisyonların %31’i hayvancılık ve balık çiftliklerinde, %18’i ise işleme ve nakliye gibi tedarik zinciri aşamalarında oluşuyor.

Revo Foods’un web sitesine göre vegan somon filetosunun üretiminde, geleneksel somon balığının yakalanması ve işlenmesine kıyasla %77 – 86 daha az karbondioksit ve %95 daha az tatlı su kullanılıyor.

Somon alternatifinin piyasada başarılı olup olmayacağı henüz belli değil. Revo Foods, bu tür ürünlerin başarısının anahtarının “fleksitariyan pazara hitap eden otantik bir tadı yeniden sağlamakta yattığı” düşüncesinde.

3 boyutlu baskı teknolojisiyle gıda üretimini gösteren bilgilendirici bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Firmanın geliştirdiği ürünle ilgili reklam filmini aşağıdan izleyebilirsiniz…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması 2024

https://www.youtube.com/live/kgCGmjLuZT8?feature=shared  

Gazi Kutlu: Türk tarımının geleceği açısından karamsar veriler: Çiftçi yaşlanıyor ve üretimi de ancak borç alarak yapabiliyor

Kredi Kayıt Bürosu’nun 5 yıldır aralıksız sürdürdüğü “Tarımsal Görünüm...

Çiftçilere 72 milyon 554 bin lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 72 milyon 554 bin liralık...

Erdoğan duyurdu: Çiftçi ve üretici kredilerinde limitler artırıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küçük ekipman kredisi 250...