Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, tarım arazilerinin büyüklüğünün 26 milyon hektardan 23,8 milyon hektara gerilediğini söyledi. Buna karşın cumhuriyet tarihinin üretim rekorunun kırılması bekleniyor. Hasdemir, bölgelerde üretilecek ürünlerin belirleneceğini, buna göre tedbirler alınacağını da ifade etti.
Hasdemir, Kastamonu Öğretmenevi’nde düzenlenen “Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısı”nda konuştu.
Hasdemir, son 20 yılda ülke nüfusunun yaklaşık 25 milyon artarak 85 miylona çıtkığını, beş milyon sığınmacının yaşadığını, 50 milyona yakın da turistin geldiğini belirterek “Tarım topraklarımız aynı. 20 yıl boyunca bir vatandaşımızı 4 dekar tarım arazisiyle beslerken, şimdi 2,8 dekar tarım arazisiyle beslemek zorundayız” dedi.
Genel müdür, 20 yıl önce 3,5 milyar dolar olan ihracatın 30 milyar dolara çıktığını, 200’e yakın ülkeye tarım ürünleri ihraç edildiğini belirterek “Bu durumda bir taraftan ihtiyaç artıyor, bir taraftan kişi başına düşen tarım arazisi miktarı düşüyor. Bir metrekare tarım toprağını bile kendi halinde bırakmaya tahammülümüz yok.” dedi.
Tarım arazisi geriledi
Tarım arazileri büyüklüğünün 26 milyon hektardan 23,8 milyon hektara gerilediğini dile getiren Hasdemir, “Türkiye’deki tarımsal arazilerin yaklaşık 3,6 milyon hektarı meyve bahçesi ama bunlar azalmıyor. Meyve alanlarında yüzde 41 artış görülüyor ama çeltik, buğday, mısır gibi halkımızın beslenmesinde önemli olan tarla bitkilerinde yüzde 8’lik daralma söz konusu. Çiftçilerimiz daha çok kar getirsin diye meyve dikmeye çalışıyor ama Çukurova gibi, Hatay’da Amik Ovası gibi, Konya gibi arazilerimizde yanlış arazi kullanımı sebebiyle belki de 50 yılda var edeceğimiz bahçeyi ovaya teslim edip, üç ürün alacağımız yerde bir ürün ile idare etmek zorunda kalıyoruz.” diye konuştu.