10 milyon ton tahıl savaş mağduru

Tahıl koridorunun iptali ile 10 milyon ton tahıl Ukrayna limanlarında mahsur kaldı. Ukrayna limanlarından sadece risk alabilen gemilerin çıkış yaptığına işaret eden sektör temsilcileri, “Tahıl koridoru yılbaşından önce açılırsa tedarik zinciri sürer. Ancak, bu süreyi aşarsa ürünlerde bozulma ve fiyat artışlarıyla karşılaşabiliriz” diyorlar.

Dünyanın tahıl ambarı iki ülkesi Rusya ve Ukrayna savaşı 1,5 yılı aşarken, tahılda tedarik gerilimi, fiyatların nereye gideceği endişelerini de beraberinde getirdi.

Rusya’nın tahıl koridorundan çekilmesiyle buğday fiyatının bir günde yüzde 8 arttığını ve güvenlik garantisiz ihracatın zor olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, bu durumun özellikle bakliyat grubu ve unda fiyatları artırabileceğine vurgu yapıyorlar. Her ne kadar Ukrayna makamları, BM Güvenlik Koridoru oluşturmaya çalışsa da Rusya’nın uzlaşmadığı bir koridora BM’den güvenlik onayı çıkmadı.

Hasat döneminin de başlaması buğday, mısır, arpa ihracatını zorunlu kılarken, alternatif güzergah kullanan 2’nci gemi ise Mısır’a doğru yol alıyor. Ancak sektör temsilcileri, “Sadece risk alabilen gemiler çıkış yapabiliyor” derken, Ukrayna limanlarından güvenli çıkış garantisi için tahıl koridoru ile yeni bir anlaşma beklediklerinin altını çizdi.

Ukrayna 70 milyon ton hasat bekliyor

İstanbul’da Temmuz 2022’de imzalanan ve bu yıl temmuz ortasında sona eren tahıl koridoru sonrasındaki süreci, Türk-Ukrayna İşadamları Derneği (TUID) Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akbaba ile konuştuk.

Tahıl koridorunun en başından beri Türkiye sayesinde başarıya ulaştığını vurgulayan Akbaba, koridor sonrası Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl miktarı ve hasat beklentisini şöyle açıkladı: “Ukrayna limanlarda yaklaşık depolama kapasitesi 10 milyon ton.

Ukrayna’nın bu yıl beklenen hasadı 70 milyon tonunun üzerinde olacak. Savaşın öncesi bu rakamlar 116-117 milyon ton seviyesindeydi.” Ukrayna’dan tahıl koridoru süresince en çok çıkışların Afrika’ya ve Ortadoğu’ya gerçekleştiğini aktaran Akbaba, “Özellikle Afrika’daki gıda kıtlığının önüne geçmek için.

Akabinde Ortadoğu, Türkiye ve Türkiye üzerinden diğer ülkelere ulaşıyor. Avrupa da buna dahil. Ne yazık ki koridor kapandıktan sonra, sadece içerideki gemiler çıktı. Hatta geçen hafta son gemi çıkışını yaptı. Şu an yeni giriş ve çıkışlara izin verilmiyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Nedim Türkmen: Gıda enflasyonu beka sorunudur

Geçen hafta içinde Merkez Bankası 2024 yılı için 4...

Türkiye, hububatta bu yılı da rahat geçirecek

Geç gelmekle birlikte olağan yıllar ortalamasına ulaşan yağışlar, hububat...

Çay fiyatına tepki gösteren üretici, Rize AKP Başkanlığı’nın önüne çay döktü

Rize’de yaş çay alım fiyatının 19 TL olarak açıklanmasına...

Meteoroloji’den çok sayıda il için gök gürültülü sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 13 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....