Vahap Munyar: Türkiye’ye 130 milyon Euro yatırdı, ‘model bahçe’de fındık üretimi 500 kiloya çıktı

İTALYAN Ferrero Grubu, 2014 yılında Oltan Gıda’yı satın aldıktan sonra Türkiye’deki yönetim ekibi fındık alım bölgelerini inceledi, dönüm başına verim dikkatlerini çekti:

– İtalya’da dönüm başına 200 kilo, Şili’de 300 kilo fındık elde etmek mümkün iken Türkiye’de birçok bahçede 100 kilonun altında kalıyor. 80-90 kilolarda seyrediyor.

Ferrero Fındık (HCO) Şirketi yönetimi Ordu, Giresun ve Trabzon’da dönüm başına verimim düşüklüğünün nedenlerine baktırdı:

– Fındık ağaçları doğru beslenemiyor. Yağışın az olduğu dönemlerde doğru sulama söz konusu olamıyor. Ağaçların geleneksel yöntemle dikilmiş olması bile verimi olumsuz etkiliyor.

“Ferrero Değerli Tarım” programı kapsamında çoğu ziraat mühendisi olmak üzere 100 kişilik bir ekip oluşturuldu, fındık bahçesi sahiplerinin kapısı çalındı:

– Bize bahçenizin en görünen bölümünde 2 dönüm yer verin. Sizin adınıza işleyelim, verimin nasıl arttığına tanıklık edin.

28 farklı lokasyonda 50’nin üzerinde “Model Bahçe” oluşturuldu, sonuçlar ortaya çıktı:

– “Ferrero Değerli Tarım” ekibinin oluşturduğu “Model Bahçe”lerde fındık verimi 2-3-4 kat arttıDönüm başına verimin 500 kiloya ulaştığı da oldu.

Ferrero Fındık’ın ana şirketi HCO Türkiye’nin Genel Müdürlüğü görevine Temmuz 2018’de başlayan Bamsı Akın’la buluştuğumuzda önce şu noktanın altını çizdi:

– Evet, Türkiye’nin fındığı değerli ama ihracatta payı azalıyor. 2005-2015 döneminde ülkemizde fındık üretiminde artış olmadığı görülüyor. Ayrıca, gelecek projeksiyonlarında da ülkemizde fındık üretiminin düşeceği saptaması yer alıyor.

Türkiye’nin fındık tedariğinde belirleyici ülke olduğunu vurguladı:

– Ülkemizin dünya fındık tedariğindeki payı yüzde 60-70’ler düzeyinde bulunuyor. Ancak, en büyük tedarikçi olmak yetmiyor. Mutlaka alıcının, müşterinin sesine kulak vermek gerekiyor.

HCO’nun 2020 yılında “Ferrero Fındık Bildirgesi” yayınladığını kaydetti:

– Ferrero Fındık, üreticilerin kalkınması, işçi ve çocuk haklarının korunması, onarıcı tarım uygulamaları yoluyla çevresel değerlerin geliştirilmesi, yani herkes için değer yaratan bir fındık sektörü için tüm paydaşlarla işbirliği yapıyor.

Ferrero Değerli Tarım” programı kapsamında 100’ü aşkın uzmanla 50 bin fındık üreticisi ve 100 bin hektar alana dokunduklarını bildirdi:

– “Ferrero Değerli Tarım” uzmanları sahada verdikleri eğitim ve danışmanlıklarla toprak-yaprak analiziyle besin ihtiyacına göre gübreleme, su kullanımının optimize edilmesi, zararlı ve hastalıklarla mücadele, doğru budama yöntemlerini fındık üreticilerine aktarıyor.

Model Bahçe”lere de değindi:

– Zirai tarım uzmanlarıyla birlikte uygulamalı üretim yapma imkanına kavuşan fındık üreticilerinin kazanımları, bölgedeki üreticilere örnek oluşturuyor. Böylece “iyi tarım”ın yaygınlaşması sağlanıyor.

Ferrero’nun Türkiye’de iki ayrı şirketinin olduğunu aktardı:

– Ferrero Türkiye Çikolata ile HCO Türkiye iki ayrı şirket olarak faaliyet gösteriyor. Çikolata şirketimizi Aziz Bey (Gümüşlüoğlu) yönetiyor. Çikolata tesisleri Manisa’da bulunuyor. HCO Türkiye’ye bağlı İzmit, Düzce ve Trabzon’da fındık işleme tesislerimiz var.

Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş.’nin Düzce’deki fındık işleme tesisini yeni teknolojilerle yeniden inşa ettiğini anlattı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Türkiye’nin 18 ürünü, AB sınırlarından geri döndü!

AB’nin ‘Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi-RASFF’ verilerine...

Erhan Gülenç: Ekolojik tarım bahane Foça talanı şahane!

İzmir'de varlıklı kesimlerin tarım arazileri üzerinde 'ekolojik tarım turizmi'...

Assiye Yıldırım: Mevsimlik Tarım Politikaları!

Değerli okurlarım hepimizin diline pelesenk olan, gıdanın yolculuğunu anlatan...

Gıda Tasarımı Eğitimi

Gıda Tasarımı eğitimi ile, gıda ve içecek sektöründe tasarımın...