Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu, 2022 yılı sonu, 2023 yılı başlarında Holding Yönetim Kurulunu Samsun’daki Toros Gübre tesislerinde ağırladı, bir sunum yaptı:
– Sülfürik asiti ithal etmek, içeride üretmekten daha pahalı bir iş. Samsun’a 350 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Samsun, 8 yılda artı yazmaya başladı. Sülfürik asit ve fosforik asit ile amonyum sülfat için yeni yatırım yapmak üzere onayınızı bekliyoruz.
Tarımsal Sanayi Grubu ekibi yatırım adresini de gösterdi:
– Samsun’da gördüğünüz gibi limanımız var. Yeni yatırımı Ceyhan’da yapabiliriz. Orada da liman avantajımız söz konusu.
Tekfen Holding Yönetim Kurulu, Tarım Grubu’nun önerisini benimsedi, 2023 yılında yatırım planı açıklandı:
– Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, gübre üretiminde verimlilik, maliyet ve ithalat bağımlılığını azaltmak adına Ceyhan’daki tesisimizde sülfürik asit, fosforik asit ve amonyum sülfat için 500 milyon dolarlık yatırım yapacak.
Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Genel Müdürü Ahmet Eren’le buluştuğumuzda sohbete gübre sektörü ve yatırımlarından girdi:
– Amacımız, gübre iş kolunda Tekfen’in dikey entegrasyonlar ile konumlanmasının güçlendirilmesi. Söz konusu tesis yatırımlarına ek olarak terminalcilik faaliyetlerimizi destekleyecek tank yatırımlarımızın da bir kısmı hayata geçecek.
Söz konusu yatırımın şu yönüne işaret etti:
– Sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarımız da 2030 yılında kapsam 1 ve kapsam 2 için karbon nötr olma hedefimizi destekliyor.
Türkiye’de yıllık gübre tüketiminin 6.5-7 milyon ton dolayında olduğunu anımsattı:
– Çiftçinin gübre kullanımının 8 milyon tonu bulduğu yıllar da var. Bizim pazar payımız yüzde 28 dolayında seyrediyor. Fosfat kayasını Tunus, Cezayir, Fas, Senegal ve Ürdün gibi ülkelerden ithal ediyoruz.
Gübre üretiminde hammaddede dışa bağımlılık oranının yüzde 90 dolayında olduğunu kaydetti:
– Amonyak hammaddesi doğalgaz, onu da ithal ediyoruz. Ayrıca kükürt de ithal geliyor.
2016’da amonyum nitrat gübresiyle ilgili alınan karara işaret etti:
– Patlayıcı üretildiği için satışı yasaklanmıştı. Kalsiyum amonyum nitratlı içerikle satılabiliyor. Sektör de o dönemde ihracata yönelmişti. Söz konusu yasak, ülkemizde “üre gübresi” kullanımını artırdı. Onun da yüzde 100’ü ithal geliyor.