KAVAKLIDERE Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Başman ve Yönetim Kurulu Üyesi Cevza Başman’la bir grup meslektaşımla birlikte sohbete başlarken, üretim miktarıyla ilgili son veriyi merak ettim. Ali Başman paylaştı:
– Yıllık 10 milyon litre civarında üretimimiz var.
Cevza Başman hemen araya girdi:
– Volümden çok çeşitlilik üzerinden değerlendirme yapmakta yarar var. Bizim Kavaklıdere olarak ülkemizin 8 bölgesinde, 7 bin 495 dönüm bağımız var. Kendi bağlarımızda 25’ten fazla çeşit üzüm yetiştiriyoruz. Bu çeşitlilik bize değer katıyor.
Bağlarının bulunduğu bölgeleri sıraladı:
• Manisa (Kemaliye)–Pendore (2 bin 184 dönüm), Kapadokya-Côtes d’Avanos (1883 dönüm), Kapadokya-Sofular (122.7 dönüm), Denizli-Güney (1360 dönüm), Kırşehir (846 dönüm), Ankara–Akyurt–Kalecik (579 dönüm), Elazığ (228 dönüm), Trakya–Kırklareli (291 dönüm).
Şarap Üreticileri Derneği Başkanı da olan Ali Başman’a Türkiye’nin toplam şarap üretimini sordum, yanıtladı:
– Türkiye’nin yıllık şarap üretimi 80-90 milyon litre civarında seyrediyor.
AK Parti’nin ilk iktidar dönemine, Kemal Unakıtan’ın Maliye Bakanı olduğu günlere döndü:
• Bir gün uçakta rahmetli Kemal Unakıtan ile karşılaştık. Vergi yükümüzün yüksekliğinden söz ettim. Sayın Unakıtan, sektörde kayıtlı üretimin 23 milyon litre dolayında olduğunu, bazı oyuncuların kayıtdışı üretim yaptığını düşündüklerini bildirdi.
• Sayın Unakıtan’a vergi yükünü biraz olsun düşürdükten sonra bandrol ve denetimle kayıtdışı üretimin önüne geçilebileceğini anlattım. Sayın Unakıtan, vergiyi düşürdü, Türkiye’nin yıllık kayıtlı şarap üretimi bir yılda 55 milyon litreye çıktı.
Türkiye’deki şarap üreticisi sayısıyla ilgili bir karşılaştırma yaptı:
– Türkiye’de şarap üreten şirket sayısı 147. Bizim biliyorsunuz Fransa’nın Bordeaux bölgesinde 100 dönüm bağımız ve şaraphanemiz var. Orada Castillon adlı köydeyiz. Sadece o köydeki şarap üreticisi sayısı 247.
Bağcılığın, özellikle şaraplık üzüm yetiştirmenin tarımda yarattığı fark üzerinde durdu: