Ürün İhtisas Borsası’nın işlem hacminde yüzde 30 artış bekleniyor

Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın yıllık işlem hacminin 2022 sonu itibarıyla yüzde 30 üzerinde bir artışla 25 milyar liraya, kuruluştan bu yana da toplam işlem hacimde 58 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın (TÜRİB) 2021 yılı faaliyetleri ve 2022 hedeflerine ilişkin bilgi veren TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, borsanın yıllık işlem hacimde yüzde 30’un üzerinde artış beklediklerini söyledi.

TÜRİB’de, faaliyete geçilmesinden 2021 sonuna kadar 111 binin üzerinde kayıtlı yatırımcı, 351 binin üzerinde işlem, 16,3 milyon ton ve 33 milyar liralık hacme ulaşıldığını belirten Kırali, piyasada ağırlıklı olarak arpa, buğday ve mısır gibi hububat ürünlerinin işlem gördüğünü aktardı.

Kırali, TÜRİB’in geçen yıl tarım ürünleri piyasasında etkin bir platform olarak sektörün ve ülke ekonomisinin istikrarlı büyümesine destek vermeyi sürdürdüğüne dikkati çekerek, borsanın kurumsal altyapısını geliştirme, şeffaf ve etkin bir piyasayı yatırımcılara sunma yönünde çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.

TÜRİB işlem hacminin, rekolte, sözleşmeli tarım ve destekleme alım fiyatları gibi pek çok değişkenden etkilendiğine işaret eden Kırali, şöyle konuştu: “Bu bağlamda, iklim, kuraklık ve global emtia piyasası fiyat düzeyi önemli etkenler. Yerel piyasa açısından lisanslı depoculuk kapasitesi de önemli. 2021 yılı sonu itibarıyla 8,3 milyon ton olan lisanslı depo saklama kapasitesinin 2022 yılı sonunda 9,5-10 milyon tona ulaşmasını öngörüyoruz. Bu çerçevede, geçen seneye göre, göreceli daha iyi bir hasat dönemi ve artan saklama kapasitesiyle yıllık işlem hacminin yüzde 30 üzerinde bir artışla 25 milyar lira seviyelerine ulaşmasını bekliyoruz. Bu yılın sonunda, kurulduğumuz günden bu yana işlem hacmimizin toplam 58 milyar liraya ulaşmasını hedefliyoruz.”

Teverruk işlemleri için geri sayım

Tarım Aydınlatma Platformu’nun 2022’de devreye alınmasını planladıklarını kaydeden Kırali, “Platformda, tarım sektörünün ihtiyacı olan bilgilerin derlendiği, sadece piyasaya odaklanmayan, sektörü bir bütün olarak görerek tarımsal faaliyetlerin tamamının özetlendiği, geleceğe yönelik bilgi ve öngörüler yer alabilecek.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gazi Kutlu: Gelecekte incir Aydın’da, kayısı ise Malatya’da yetişmeyecek!

https://youtu.be/cQeDXX57EOs?feature=shared İklim değişikliğinin etkisiyle üretim yerleri değişecek ürünler arasında limon,...

‘Kuraklığa dayanıklı yem bitkileri yaygınlaştırılmalı’

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, kuraklığa dayanıklı...

Bayramda tüketimin üç kat artması bekleniyor: Baklava fiyatları ne kadar oldu?

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala baklava üreticileri tam kapasiteye...

Rekabet Kurumu yedi tohum firması hakkında soruşturma açtı

Rekabet Kurulu, tarla bitkileri tohumları pazarındaki yedi teşebbüse hakkında...