Üreticilerden Tarımsal Üretimin Planlanması Taslak Yasa için 10 maddelik rapor

Adana Çiftçiler Birliği ve Adana Turunçgil Üreticileri Birliği yaptığı toplantı sonrasında taslak ile ilgili görüşlerini rapor olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderdi. Raporda tarımsal üretimde planlamaya karşı olmadıklarını ancak yasak ve kısıtlamalarla bu planlamanın yapılamayacağı ifade edildi.

Raporda; “Planlı üretimin ülke ihtiyaçları ve yaratacağı katma değer hesabı ile üretim ve su imkanlarımızın en iyi şekilde kullanılarak yapılması, tüm çiftçilerimizin yetiştirdiği ürünlerden para kazanarak, üretimin sürekliliği hepimizin ortak arzusudur.” bilgisine yer verildi.

Üretim planlaması yasakla değil doğru politikalarla olur

Adana Çiftçiler Birliği ve Adana Turunçgil Üreticileri Birliği’nin “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile ilgili görüşlerini içeren 10 maddelik rapor şöyle:

1- Planlı Üretim, yasak ve kısıtlamalarla değil, çiftçilerin erken açıklanacak teşvik ve desteklerle yönlendirilerek ekim desenin belirleneceği, doğru ve zamanında dış ticaret politikası uygulamalarıyla daha dengeli bir üretim modeli olacağı inancındayız.

2- Planlı üretime geçiş öncesi uydu yardımı ve sahada ilgili ilçe müdürlüğü elemanlarınca tam ve güvenilir bir tarım sayımı yapılmalı, tüm ekili ve dikili alanlar ile hayvan varlığı envanterimiz çıkarılmalıdır. Dikili ürün gruplarında verimlilik, hasat zamanı, bölgeye uyum ve üretim yoğunluğu da dikkate alınacağından cins bazında sayımın da yapılması gerekmektedir.

Tarımsal Planlama Kurulu’nda sektör temsilcileri de olmalı

3- Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu’nda kamunun yanı sıra daimi oy hakkı olan üye olarak çiftçi, tarımsal ürün ihracatçısı ve akademiden de temsilciler olmalıdır.

4- Çok yıllık ürün gruplarında verimlilik, hastalığa karşı duyarlılık ve pazar talepleri doğrultusunda ürün grubu ve cins değişikliği planlama dışında tutulmalı ve kurul kararı olmadan değişikliğe müsaade edilmelidir.

Katma değeri yüksek ürünlerde kısıtlama olmamalı

5- TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu)’in açıkladığı tarımsal yeterlilik oranları %150’nin üzerinde olan ürünlerde Kurul’un(Tarımsal Planlama Kurulu) aksi kararı olmazsa dikimine yasak getirmek, ihracatı olan ve ülkemize döviz getiren ancak yeterlilik oranı %150’nin üzerinde olan fındık, incir, üzüm, kayısı, narenciye, elma ile olası ekilebilecek ve benzeri ürünlerin kısıtlanması; istihdam, katma değer ve dış pazar gibi ekonomik kayıplara neden olacaktır. Bu nedenle ihracata yönelik, katma değeri yüksek ürünlere kısıtlama getirilmemelidir.

Üretim izni kriterleri yetersiz

6- İl ve ilçe müdürlüklerinin ekim ve dikim müsaadesi vermesindeki öncelik kriterleri yetersizdir. Bu kriterlerin hepsini sağlayan çiftçiler arasındaki seçim neye göre ve nasıl yapılacaktır ? Bu üreticilerin belirlenmesinde kayırma ve şaibe iddialarıyla çiftçi ile yetkili kamu kurumları karşı karşıya gelebilecektir.

7- Ekonomik sebepler ve geçmişten birikmiş borçları nedeniyle risk alarak farklı tek yıllık ürün ekmek isteyen çiftçimize sadece üretim yaptığı yılın desteklemelerinden muaf kalarak seçim yapma şansı verilmelidir. Aksi takdirde bu durum, ekonomik sıkıntı içindeki birçok çiftçimizin üretimden kopmasına neden olabilecektir.

8- Ziraat Bankası tarafından kullandırılan sübvansiyonlu tarımsal işletme kredileri, sermayeye karışmış durumda olan işletmeler için, kredi baremi düşük olan ürünlerin ekimine yönlendirilmesi düşük kredi limiti ile üretime başlanmasına neden olacak ve çiftçinin özel bankalara yüksek faizle borçlanmasını arttıracaktır.

Meyvecilikte yüzde 6 eğim şartı kaldırılmalı

9- Çukurova gibi eğimi %6’nın altında olan ve çok yıllık meyve yetiştiriciliği için iklim, toprak ve su gibi ekolojik şartları uygun olan ve ihraç edilerek döviz ve istihdam yaratan ürünlere yasak getirerek, sadece %6 eğim ve üzeri yerlerde çok yıllık meyveciliğe izin verileceğini bildiren madde kaldırılmalıdır.

10- Planlı üretim; öncelikle alternatifli ürünlerin yetiştiği, sulama imkanlarının olduğu bir kaç farklı ilçede pilot olarak uygulandıktan sonra alınacak sonuçlara göre ülke çapında uygulamaya geçilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bir fincanıyla iç ısıtan lezzete yasak geldi! Avrupa’da alarm: ‘Laboratuvarda üreteceğiz’

Özellikle soğuk kış günlerinde içtiğimiz bir fincan salep hepimizin...

Toprak susuz, çiftçi umutsuz

Tarımda söz sahibi olan kentlerden Adana’nın verimli toprakları betonlaşmaya...

Son 60 yılın en soğuk kışı olacak: La Nina geliyor, uzmanlar tarih verdi

Son 50-60 yılın en soğuk kışlarından biri olacağı öngörülen...

Prof. Dr. Emre Alkin: Asgari ücretten gıdaya ayrılan pay korkunç!

Türkiye’de ortalama ücretin, asgari ücrete yakın olduğunu, bundan dolayı...