Ünlü beslenme uzmanından 2024’ün beslenme trendleri!

Fermente gıdaların sağlık açısından önemine dikkat çeken Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, “Her yıl olduğu gibi 2024’te de sağlıklı beslenme gıda trendlerini etkileyecek” diyerek, bu yılın beslenme trendlerini paylaştı.

Gıdaları pratik bir şekilde uzun süreli korumasıyla israfın da önüne geçerek sürdürülebilirliğe katkı sağlayan fermantasyonun sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor.

Eski Usul Yeni Trend: Fermantasyon

En eski gıda koruma yöntemlerinden biri olan fermantasyonun önemine dikkat çekmek üzere özel bir etkinlik düzenleyen Metro Türkiye, profesyonel mutfaklarda fermantasyonun daha fazla yer edinebilmesi için yeme içme uzmanları ve şefleri bir araya getirdi.

Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, 2024’ün beslenme trendlerini ve fermente gıdaların bağırsak sağlığına olan faydalarını paylaşırken, Şef Umut Karakuş, fermantasyon yönteminin hem yemeklere kattığı lezzet hem de sürdürülebilir mutfaklar ve gıda atığını önlemedeki katkısına dikkat çekti, fermente ürünleri kullanarak hazırladığı menü ile özel bir lezzet deneyimi yaşattı.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Dr. Aslı Duran Özcan, “Mutfak kültürümüzün en önemli öğelerinden biri de, gıdaları daha uzun saklayabilme yöntemlerinden fermantasyon. Yeni bir trend gibi konuşulsa da aslında Anadolu’da yüzyıllardır kullanılan bir teknik. 2024 beslenme trendleri arasında yer alan fermente ürünlerin, geçmişten gelen gücünü anımsatarak hem sağlığımıza hem de mutfaklarımızın sürdürülebilirliğine sağladığı faydalara dikkat çekmek istedik. Diğer taraftan gıdaların uzun süreli korunmasını ve saklanmasını sağlayan fermantasyon tekniği, gıda atığının önüne geçilmesi anlamında da büyük önem taşıyor.” dedi.

“Mikrobiyatamız üzerinde doğrudan etkisi var”

Fermantasyonun sağlığımıza olan etkisine değinen Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak da, şunları söyledi:

“Mikrobiyatamız ne kadar iyi ve sağlıklı ise biz de o kadar sağlıklıyız demek mümkün. Çalışmalar da gösteriyor ki fermente gıdaların mikrobiyatamız üzerinde doğrudan bir etkisi var. Bu nedenle lif açısından zengin besleniyor olsanız da bağırsaklarda probiyotik ve prebiyotik kapasiteye destek olduğundan fermente gıdaları sofranıza eklemeniz oldukça kıymetli. Fermente gıdaların başta bağırsak sağlığı olmak üzere kemik sağlığından beyin ve sinir fonksiyonlarına, ruh halinden kalp hastalıklarına pek çok olumlu etkisi olduğu pek çok araştırmada gösteriliyor. Sağlıklı bir bireyin bu gıdaları tüketmemesi için hiçbir sebep yok.  Günümüzde birçok fermentasyon alternatifi var. Yoğurt, kefir, turşu, tarhana gibi gıdalar, fermente gıda denince akla ilk gelen alternatiflerden oluyor. Sizlere önerim filizlendirilmiş fermente bakliyatları da denemeniz. Tüm bunları dengeli bir şekilde tüketerek mikrobiyal çeşitliliği artırabilirsiniz.”

“Fermantasyon en köklü mutfak tekniklerinden”

Fermente ürünlerle hazırladığı lezzetlerle davetlilere unutamayacakları bir deneyimi yaşatan Şef Umut Karakuş da, “Anadolu mutfak kültürünün en derin, en vazgeçilmez mutfak tekniklerinden biri fermantasyon. İnsanoğlu tarih boyunca elindeki ürünü hem korumak hem yarına yani daha zor koşullara saklamak hem de olmadığı mevsimlerde de onu kullanabiliyor olmak için hep bir arayışta olmuş. Hem mevsimselliği hem de ürünü korumayı ve olmadığı mevsimlerde tüketilmesini sağlayan bu köklü yöntemi, çok değerli bir buluş olarak görüyorum. İnsanoğlunun gıdayla ne kadar çok uğraştığını, ne kadar çok emek verdiğini ve bunu geliştirilmek için nasıl çabaladığını bu tekniklerden anlayabiliyoruz. Bu nedenle özellikle belirli bir tekniği değil, bütün teknikleri kullanıyor, bu konuda bugüne kadar kazanılmış bütün bilgilerinden faydalanıyorum.” dedi.

2024 Beslenme trendleri ve Fermantasyon

Her yıl olduğu gibi 2024’te de sağlıklı beslenmenin gıda trendlerini etkileyeceğini belirten Dilara Koçak, fermantasyonun da içinde bulunduğu 10 trendi şöyle sıraladı:

1. Bitki bazlı beslenme: Baklagillerden özellikle nohut 2024 yılında öne çıkıyor. Nohut, mercimek, fasulye ile pek çok alternatife rastlayacağız.

2. Bağırsak sağlığı: Günümüzde onlarca hatta yüzlerce hastalıkla bağırsaklar direkt ilişkilendiriliyor, yapılan çalışmalar giderek artıyor. Mikrobiyatayı iyileştiren besinleri bu yıl da konuşmaya devam edeceğiz.

3. Psikobiyotikler: Bağırsak-beyin ilişkisi ve ruh sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmalar artıyor, artacak. İçimizdeki bu galaksi sadece bedenimizi değil ruh halimizi de etkiliyor.

4. Kadın sağlığı ve menapoz: Bu yıl menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan, hormonal dengeye odaklanan kadın sağlığı ürünlerine daha sık rastlayabiliriz. Pubmed’e göre, 2030 yılına kadar dünya çapında 1,2 milyara yakın kadın menopoza girecek, her yıl 47 milyon kadın menopoza giriyor. Aslında buna bir trend olarak değil, yaşamsal bir döngü olarak bakmak ve değerlendirmek gerekiyor.

5. Kolajen: Başta cilt ve eklem sağlığı olmak üzere kolajen içeren alternatifler hem gıda, hem takviye hem de kozmetik alanında artacak. Vücudumuzdaki kolajen yaş alma ile birlikte azalmaya başlıyor. Özellikle 40 ve 50’li yaşlardan sonra azalan kolajeni içerden ve dışarıdan desteklemek kıymetli.

6. Fonksiyonel beslenme: kişiye ve hastalıklara özel fonksiyonel bitki bazlı alternatifler giderek artacak.

7. Filizlendirme: Tüm faydaları ile adından sıklıkla bahsettirecek olan filizlendirme; tohumların çimlendirilerek yeniden canlandırılmasıdır. Baklagili bir gece önceden ıslamak pişirmeyi nasıl kolaylaştırıyor ise filizlendirmek de fitik asiti devre dışı bırakarak sindirimi kolaylaştırır.

8. Fermente gıdalar: Bağırsak sağlığı denince önemini daha çok ortaya çıkaracak.

9. Locavore: Yerel ve mevsiminde beslenmek daha çok önemsenecek.

10. Kaliteli uyku: Bu yıl raflarda uykuya geçişe destek takviyeleri, içecekleri ve gıdaları daha sık göreceğiz. Burada da en sık rastlayacağımız etken madde melatonin.

www.gidahatti.com/haber/18919909/unlu-beslenme-uzmanindan-2024un-beslenme-trendleri?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Adana’da zararına hasat başladı, yılın ilk fiyatı belli oldu: Çiftçi perişan oldu!

 Adana'da buğday hasadı başladı. Hasat sezonunun ilk mahsul...

Türk tarımı ve hayvancılığı nasıl yok edildi?

Et fiyatlarının artmasıyla ilgili bir soruya ithalat yapacağız param...

Bulgaristan geri çevirmişti: Firmalara soruşturma başlatıldı

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yasaklı madde kullanıldığı için...

İklim değişikliği afetleri nasıl tetikliyor?

İklim değişikliği sıcak hava dalgalarını, kuraklıkları, orman yangınlarını ve...