Türkiye’nin arıcılık haritası oluşturuldu

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arıcılıkla ilgili veri ve istatistiki bilgilerin yanı sıra sektörün potansiyelini ortaya çıkaracak envanterleri tek çatı altında toplayan “Türkiye’nin Arıcılık Haritası” internet portalı, alanda faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların yanı sıra vatandaşların kullanımına sunuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arıcılıkla ilgili veri ve istatistiki bilgilerin yanı sıra sektörün potansiyelini ortaya çıkaracak envanterleri tek çatı altında toplayan “Türkiye’nin Arıcılık Haritası” internet portalı, alanda faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların yanı sıra vatandaşların kullanımına sunuldu.

Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) tarafından yürütülen, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünce geliştirilen harita sayesinde arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgi tek yerde toplandı.

Tüm internet kullanıcılarının erişimine açık olan Türkiye Arıcılık Haritası’nın gelecekte Tarım Cebimde uygulamasına uyarlanmasıyla vatandaşların siteyi daha kolay ve rahat kullanmaları hedefleniyor.

HER YIL GÜNCELLENMESİ PLANLANIYOR

Harita, Türkiye’nin geneli ve illere göre ayrı ayrı hazırlanmış, renk skalası ile belirtilmiş üretici ve kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal verimi, ülke genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bu balların illere göre dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri ve bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri gibi bilgileri içeriyor.

Haritaya, “bal ormanları” çalışmasının entegre süreci de devam ediyor.

Resmi veriler yayınlandığında haritaya işlenerek, bunun her yıl güncellenmesi planlanıyor.

Ayrıca ileride haritaya il/ilçe bazlı flora bilgileri içeren dosyaların eklenmesi ve kullanıcılar tarafından gelecek görüş ve önerilerin harita güncellemelerinde değerlendirilmesi öngörülüyor.

Siteye, “https://balharitasi.tarimorman.gov.tr/” adresinden ulaşılabiliyor.

ADANA KOVAN BAŞINA VERİMDE LİDER

Sitede yer alan bilgilere göre, Türkiye’de, Pervari’den Anzer’e, Zara’dan Geven’e coğrafi işaret almış 25 tescilli bal bulunuyor.

Lavantadan, pamuğa, narenciyeden anasona kadar ticarete konu 24 çeşit bal, Türkiye’nin çeşitli illerinde üretiliyor.

81 ilinin tümünde bal üretimi yapılan Türkiye’de, toplam 8 milyon 733 bin kovan bulunuyor. Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.

Kovan başına en fazla verim 25,6 kilogramla Adana’da alınırken, bu ili 24,2 kilogramla Çanakkale, 21,3 kilogramla Sivas, 18,8 kilogramla Ordu ve 16,3 kilogramla Aksaray takip ediyor.

EN FAZLA BAL ÜRETİMİ ADANA, ORDU, SİVAS, MUĞLA’DA

En fazla bal üretimi yapılan il 12,3 bin tonla yine Adana iken, Ordu, Sivas, Muğla ve Aydın bu alanda öne çıkan iller olarak dikkati çekiyor.

En fazla işletme sayısı bulunan iller ise Muğla, Sivas, Rize, Ordu ve Antalya olarak sıralanıyor.
Damızlık ana arı üreten illerin başında 10 bin 800 adet kapasiteyle Ardahan geliyor. Bu şehri, 8 bin adetle Ankara, 5 bin 400 adetle Çorum izliyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çay üreticilerine 363,6 milyon lira destek ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 363 milyon 608 bin...

Didem Eryar Ünlü: Gençler, adaylardan güçlü iklim politikaları istiyor

Yapılan anketlere göre Türkiye’de insanların yüzde 83’ü iklim değişikliği...

İhracatçılar, ABD’ye 5 milyar dolarlık gıda ihracatı hedefine kilitlendi!

Son 5 yılda gıda ihracatının iki kat arttığı ABD’deki...

Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini hakkında merak edilenler

Avrupa Birliği şimdiye dek 21 Türk ürününü tanıdı. Bu...