Toprağın verimi ve sürdürülebilirliği dijitalleşmeden geçiyor

İnovasyon ve dijitalleşme tarımın da geleceğini şekillendiriyor. Tarımsal alandaki manzarayı yeniden şekillendirme potansiyeli bulunan bu dönüşümde dijital tarım, hassas tarım tekniklerinden yenilikçi üretim yöntemlerinin sahada uygulanabilmesine olanak tanıyor. Dijital tarım ayrıca sektördeki sürdürülebilirlik çalışmalarını desteklerken, verimlilik artışı sağlıyor.

Dijital teknolojiler, birçok sektörde ürün kalitesini geliştiriyor, üretim adet­lerini artırıyor ve üretim anının her aşamasından veri elde edil­mesiyle karar alma süreçlerinde isabet oranını yükseltiyor. Bu­nunla birlikte sağladığı verimli­lik artışı ile dijital teknolojiler, daha az girdi kullanımı, üretimde su kullanımını azaltmak ve atık miktarını düşürmekte de etki­li oluyor.

Girdi maliyetlerindeki artış ve kaynakların daha verimli kullanılarak daha çok insanın gı­da güvencesine kavuşması, sana­yinin ihtiyaç duyduğu ham mad­delerin tedarik edilmesi baskısı altında olan tarım sektörü için de dijital teknolojilerden yararlan­mak kaçınılmaz bir hal alıyor.

Tarımda makine kullanımı­nın devreye girmesi ve tarımsal mekanizasyonda elde edilen ge­lişmeler, hâlihazırda tarımı tek­noloji kullanımından yararlanan sektörler arasında yer almasını sağlıyor. Tarımdaki temel girdi­leri oluşturan ilaç, gübre, su ve enerjinin gereksiz kullanımını azaltmaktan, hasatta ürünü en az kayıp ile toplanmasını sağlamaya kadar her adımda dijital tekno­lojilerden katkı almak mümkün. Örneğin tarlaların sürülmesi sı­rasında küresel konumlama sis­temi (GPS) ile desteklenen trak­tör, bitkilerin daha düz bir sıra üzerinde ekilebilmesini sağlar ve hasatta biçerdöverin daha verim­li kullanılmasını sağlar.

Bununla birlikte dijital olarak verileri top­layan, depolayan, analiz eden ve son kullanıcıya aktaran araçları ifade eden dijital tarım konsepti, tarımsal işletmede ihtiyaç duyu­lacak girdi miktarını önceden be­lirlemekte katkı sağlıyor. Verile­rin çeşitli sensörler, uydu ve dro­ne gibi yeni nesil teknolojilerle toplandığı dijital tarımda topla­nan veriler, çeşitli algoritmalarla anlamlandırılarak çiftçilere mo­bil uygulamalar aracılığıyla ak­tarılır.

Bu bilgiler hem verim ar­tışı sağlamakta hem de girdi ma­liyetlerini düşürmekte çiftçileri destekler. Örneğin tarlalarda ya­bani otlar, yapıları gereği öbekler halinde yayılır. Yani zararlı otlara karşı kullanılan ilaçlar, tarlaların bütününde değil, belirli kısımlar­da kullanılmalı. Yıllar içinde tar­ladan elde edilecek harita analiz­lerinde zararlı ot öbekleri takip edilerek ilaçlamanın verimi ta­kip edilebilir ve yıllar içinde eğer öbekte küçülme görülüyorsa ilaç­lama miktarı düşürülebilir.

Daha dirençli bir gıda sistemi, bu sayede oluşturulabilir

Tarım, çok karmaşık bir alan olduğu için geleneksel bilgi ve yöntemleri göz ardı etmeden diji­tal tarım konseptinden yararlan­mak gerekiyor. Sahadaki gözlem­ler ile dijital tarım sistemleri ile edinilen verilerin kıyaslanma­sı gerekirken, iklim krizi nede­niyle yaşanan değişim ve mey­dana gelen yeni şartlar da dikka­te alınmalı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Fındığı don vurdu: Tahmini rekoltede büyük düşüş

Fındık üreten ülkelerin toplam rekoltesi 1 milyon 181 bin...

Nektarinin tanesi 18 TL’den satılıyor: Emekli yurttaşlar isyan etti

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yurttaşlar hayat pahalılığından dert yandı. Bir...

Haksız fiyat artışına geçit yok! 5 büyük market zincirine 231 milyon TL’lik rekor ceza

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışıyla vatandaşın cebini yakan 5...

İrfan Donat: Kırmızı ette kırmızı alarm

Dana eti nisan ayında yüzde 6.4 zamlandı. Yılbaşından bu...