Tohumcular uyardı: Domatesi 250 TL’ye yersiniz!

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği(TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gencer, tohum sanayicileri olarak yerel çeşitlere büyük destek verdiklerini ancak, üretimin tamamının verimliliği düşük olan ata tohumlarıyla yapılması halinde bugün 50 lira olan domatesin 250 liraya yükseleceği uyarısında bulundu.

TSÜAB’ın sektör temsilcileri ve bürokratlara verdiği iftar öncesi basın toplantısı düzenleyen Yıldıray Gencer, kendi deyimiyle ‘tohum sektöründe doğru bilinen yanlışlar’ hakkında açıklamalar yaptı.

Tohum sanayicilerinin Ar-Ge çalışmalarıyla yüksek ve verimli tohum üretiminde bulunduğunu ifade eden Gencer, kamuoyunda bilinenin aksine yerel çeşitlere karış olmadıklarını bildirdi. Kendisinin de yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Tohumcular Birliği’nin şu ana kadar Türkiye’nin dört bir yanından 400 yerel çeşidi gen bankasına kazandırdığını belirten Yıldıray Gencer, “Yerel çeşitler bulundukları coğrafyaya özgü ürünlerdir. Dolayısıyla ülkenin her yerinde aynı ürün kullanılamaz, kullanılsa da verimli olmaz” dedi. Yanı sıra tohumların kontrolsüz şekilde dağılmasının başka tehlikeli sorunlara da yol açabileceğinin altını çizen Yıldıray Gencer, “Üretimde sadece ata tohumlarının kullanılması insanları açlığa sürükler. Biz zaten ata tohumlarını genetik kaynak olarak kullanıyoruz. Eğer tüm üretim ata tohumlarıyla yapılırsa bugün 50 liraya aldığımız domatesi 250 liraya yeriz” ifadelerini kullandı.

“Tohumculuk sektörü İsrail’e bağımlı değil”

Türkiye’de tohumculuğun İsrail’e bağımlı olduğu yönündeki iddialarla yıllardır mücadele ettiklerini ama konuyu kamuoyuna yeterince anlatamadıklarını düşündüklerini belirten Yıldıray Gencer, “Bu tam bir şehir efsanesi, tohumculuğumuz İsrail’e bağımlı değil” diye konuştu.

İsrail’den tohum alındığı gibi bu ülkeye ihracat da yapıldığı bilgisini veren Yıldıray Gencer, “Tohumculukta uygun iklim koşullarını göz önünde bulundurarak tüm dünyayı kullanırız. Örneğin Şili’de tüm hastalıklardan ari özel bir bölge var, başka yerde 100 dolara üretilen ürün burada 300 dolara üretilir ama burası da kullanılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gencer ayrıca İsrail’deki en büyük iki tohum firmasından birisinin Çin, diğerinin de Fransız şirketi olduğu bilgisini verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Sebzeleri daha lezzetli hale getirmenin yolu

Danimarka'lı araştırmacı, sebze yemeklerinde balık sosu gibi deniz ürünü...