TMO Genel Müdürü Güldal 2022 için umutlu konuştu

2021 yılında kuraklık ve salgının etkisiyle tarımsal üretimde yüzde 40’a varan düşüşler yaşandığını belirten TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, gıda fiyatlarında son 10 yılın en yüksek fiyat endekslerinin görüldüğünü söyledi.  2022 yılı için daha olumlu bir tablo öngörüldüğünü vurgulayan Güldal, “Tarımsal açıdan parametreler daha olumlu. 2022’de bir önceki yıla göre daha ümit verici bir sezon geçireceğiz” dedi.

TMO Yönetim Kurulu ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) tarafından “Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor” temasıyla düzenlenen toplantıda, 2022 yılı için umutlu konuştu.

“Tarımsal üretimde yüzde 40’a varan düşüşler yaşandı”

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda, 2021 yılının tüm dünya ve ülkemiz için zor bir yıl olduğuna vurgu yapan Güldal, kuraklığın ve salgın hastalığın etkisiyle tarımsal üretimde yüzde 40’a varan düşüşler yaşandığını belirterek, “Pandeminin getirdiği tedirginlik ve kuraklığın devam etmesi gıda fiyatlarında son 10 yılın en yüksek fiyat endekslerinin görülmesine neden oldu.” dedi.

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen geldiğimiz noktada 2022 yılı için daha olumlu bir tablo öngörüldüğünü ifade eden Güldal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünya hububat piyasasında fiyatlar makul seviyede gerilemeye başladı. Piyasaya ürün arzı arttı. İthalatçı ülkeler taleplerini büyük ölçüde karşıladı. Navlun fiyatlarında da gerilemeler görülüyor. İklimsel açıdan da son zamanlarda olumlu gelişmeler yaşıyoruz. Sonbaharda ülkemiz bir önceki yıla göre yüzde 59 daha fazla yağış aldı. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgemizde son günlerde etkili olan kar yağışı tarımsal üretim açısından sevindirici. Yeni sezonun ekiliş ve ürün beklentileri tüm dünyada daha olumlu yönde.”

“TMO olarak üzerimize düşeni yaptık”

TMO’nun faaliyetlerine de değinen Genel Müdür Güldal, özellikle son 1 yılda son derece aktif bir şekilde piyasayı izleyerek müdahaleler yapıldığını söyledi. TMO’nun özellikle hububat ve bakliyat piyasalarında düzenleyici, istikrarı sağlayıcı rolü olduğuna dikkat çeken Güldal, “Dünyada çiftçiye verilen alım fiyatı 230-240 dolar iken, biz çiftçimize 269 dolar fiyat takdim ederek üretici noktasında memnuniyet sağladık ve üzerimize düşeni yaptık.” dedi.

Tüketicilerin yüksek enflasyondan etkilenmesini önlemek için de önemli adımlar atıldığını vurgulayan Güldal, iki önemli regülasyon çalışmasıyla fiyatlarda istikrar sağlandığını dile getirdi. Arpadaki verim kaybının besicileri olumsuz etkilemesini önlemek için yem regülasyon çalışması başlatıldığını belirten Güldal, bu sayede tüketicilerin et, süt ve yumurta gibi ürünlere makul fiyatla ulaşabildiğini söyledi. Un regülasyon çalışmasıyla da ekmek fiyatlarının aşırı artışının önüne geçildiğine işaret eden Güldal, “Un fabrikalarımıza uygun fiyatlı un tahsisine devam ediyoruz. Ocak ayında bizden un temin eden firma sayısı 400’e yükseldi. Taahhütlü sistem uyguladığımız için süreci kontrol altında tutuyoruz ve denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

“Üreticileri memnun edecek fiyat” güvencesi!

Yeni sezon için üreticilere de mesaj veren Güldal, “TMO olarak önceliğimiz üretici. Ülkenin her tarafını dolaşarak üreticimizle ve sektör temsilcilerimizle temas hâlinde olmaya devam edeceğiz. 2022 yılı hasat dönemi başlangıcında tüm maliyet unsurlarını dikkate alarak üreticimize memnuniyet sağlayacak bir alım fiyatı açıklayacağız. Piyasayı yakından takip ediyoruz.” dedi.

Tahıl ambarı Konya’dan da mesaj verdi

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’daki temasları sırasında da önemli mesajlar verdi.

Konya’daki TMO satış noktasını ziyaret ederek, satıştaki ürünler ve fiyatlarla ilgili incelemeler yapan Güldal, tüketicilerin ürün kalitesi ve fiyatlarından memnun olduğunu, TMO’nun varlığının piyasaları rahatlatarak tüketicilere güven verdiğini söyledi.

Konya Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’nda tarım piyasasındaki gelişmeler ve TMO’nun un regülasyonu konusunda görüşmeler yapan Güldal, sektör temsilcilerinin TMO’nun un regülasyon çalışması sayesinde piyasanın rahat bir nefes aldığını söylediklerini kaydetti.

“Yağış durumu geçen yıla göre daha iyi”

Bir televizyonun canlı yayınına katılarak, son günlerde öne çıkan tarımsal konulara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan TMO Genel Müdürü Güldal, tarım alanlara düşen yağış açısından geçen senenin bu dönemine göre bu yıl yüzde 59 daha iyi durumda olduğunun altını çizdi. Güldal, “Tarımsal açıdan önümüzdeki sezon için olumlu gelişmeler var. Dünyada piyasaya ürün arzı arttı. İthalatçı ülkeler doyum noktasına vardı. Rusya vergi oranlarını geri çekmeye başladı. Geçen seneye göre üretim beklentileri arttı.” dedi.

“Yeni hasat dönemine kadar tahsislerimize devam edeceğiz”

TMO’nun piyasayı yakından izleyerek artan yem fiyatlarına karşı zamanında önlem aldığını vurgulayan Güldal, “Temmuz ayından itibaren küçükbaş, büyükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerimize toplam 3,2 milyon ton yem tahsisi yaptık. Fiyatlarımızın piyasaya göre çok uygun olmasından dolayı Ocak ayında üreticilerimizden 1 milyon 575 bin ton talep geldi. Stoklarımızı son noktaya kadar değerlendirerek üreticimizin mağdur olmaması için var gücümüzle çalışıyoruz. Tahsislerimiz yeni hasat dönemine kadar devam edecek” diye konuştu.

MO fiyat açıklarken, üretim maliyetlerini dikkate alıyor

Ofisin her zaman olduğu gibi önümüzdeki dönemde de tüm maliyet unsurlarını dikkate alarak alım fiyatı açıklayacağını dile getiren Güldal, “Çiftçimizin de refahını düşünerek onları memnun edecek bir alım fiyatı açıklayacağız. TMO, üretim döneminde üreticinin her zaman dostu olmuştur. 2022’de de üretici memnuniyeti odaklı hareket edeceğiz.” mesajını verdi.

“Önceliğimiz üretici ama sorumluluğumuz tüm Türkiye”

TMO’nun görev alanına giren tüm ürünlerde aktif şekilde rol aldığını ve piyasayı yönettiğini belirten Genel Müdür Güldal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize görev verildiği takdirde her türlü ürünle ilgili elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Önceliğimiz üretici ama sorumluluğumuz tüm Türkiye’dir. Bu kapsamda tüm çalışma arkadaşlarımızla beraber 7/24 çalışma esasıyla memleketimize hizmet ediyoruz. TMO olarak elimizi her zaman taşın altına koymaya hazırız.”

Kaynak: www.gidahatti.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zeytin fiyatları uçtu: Tanesi 1 lirayı aştı

Kahvaltı sofralarının temel gıdalarından zeytinin fiyatı fahiş şekilde yükseldi....

Tarım SoruYorum Şirketle mi, Çiftçiyle mi? / Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice ÜNAL

https://youtu.be/VLM4I24r9fM?feature=shared Webagron'un Yepyeni ve Heyecan Verici Programı "Tarım SoruYorum" Başlıyor! Yeni...

Meteoroloji’den 17 kente sarı kodlu fırtına ve toz uyarısı

Meteoroloji; Ege, İç Anadolu’nun batısı, Batı Akdeniz’in iç kesimleri...

Bankada yöneticiydi! O iş için istifa etti: Ciddi bir maaş alıyordum ama artık daha yüksek bir gelir elde ediyorum

Mersin’de uzun yıllar bir bankada yönetici olarak çalıştıktan sonra...