“TMO Buğdayda Alım Fiyatını Açıklamalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de buğday üreticileri ile bir araya gelerek buğday üretimi, maliyetler ve alım fiyatları konusundaki sorunları yerinde dinledi. Çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getiren  Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday alım fiyatını hemen açıklamalıdır” dedi.

Gürer, “Niğde’de buğday yavaş yavaş yükseliyor ama Çukurova’da hasat zamanı. TMO bir an önce alım fiyatını açıklamalı. Bu, çiftçi refahını sağlayacak bir fiyat olmalı. 2023-2024 yılında bu ülkede 22 milyon ton buğday yetişti, geçtiğimiz yıl ise 20 milyon 800 bin tona düştü. TÜİK 2025 yılı içinde 19 Milyon 600 bin ton olarak tahminde bulundu. Bu yıl öngörülen rakam. Ülkemiz buğdayda yeterliliği Bakanlık verilerine göre %97’ye kadar çıkmıştı. İki yıldır gerileme devam ediyor. Bu şu demek: Türkiye daha çok buğday ithal edecek. Çünkü geçtiğimiz yıl buğdaya %12’lik bir artış verince çiftçi üretimden uzaklaşmaya başladı. Kuraklıkta üretimi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Maliyetler Çiftçinin Belini Büküyor

Ömer Fethi Gürer, buğday üretim maliyetlerinin Niğde ilinde kuru tarımda 18 lira 80 kuruş, sulu tarımda ise 17 lira 25 kuruş olarak hesaplandığını belirterek, “Tarla kirası, gübreleme, tohum bedeli, sulama gideri, mazot, ilaç bedeli… Bunların hepsi tarlada üretim için kullanılıyor. Çiftçi emeğini bile bu hesaba katamıyor. Öyle olunca yaptığı giderlerin karşılığını almak istiyor. Girdi maliyetleri  katlıyor. Ürün değeri gereği gibi artmıyor” şeklinde konuştu.

Çiftçi Serdar Türker, bu yıl sulu tarım yaptıklarını belirterek, “700 kilo civarı üretim bekliyoruz. Gübresi, suyu, hiçbir şeyden kaçınmadık. Ancak maliyetler çok yüksek. Tohumu 20 liradan aldık, DAP gübresi şu anda 28 bin liraya çıkmış. Eski aldığımız için biraz kurtardık ama elektrik ve sulama maliyetleri yine çok yüksek” dedi.

Gürer, bölgelere göre ve de kuru ya da sulu tarıma göre buğday maliyetleri değişiyor. Çukurova’da verim yüksek o da maliyete yansıyor. İç Anadolu’da kuru tarım, o sebeple gider çok, verim az ve maliyet artıyor. TMO çiftçiyi gözeten bir fiyatla alıma girmeli. Çiftçi tüccar eline bırakılmamalıdır. Bu yıl için kuru tarım ve sulu tarım karışık 20 lira alım fiyatını açıklasınlar ki çiftçinin umudu artsın” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

2B düzenlemesinden kimler yararlanacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, orman vasfını yitirmiş...

Özge Güneş: Yedi yıl önce de soğanı taneyle alıyorduk

Bundan yedi yıl önce BirGün’de yayımlanan ilk yazımda, tarım-gıda...

Rusya’nın yeni mahsul buğday ihracat fiyatı düştü

Yeni sezonun yaklaşması ve eski mahsul buğday ticaretinin çok...

Bakanlık, Ceyhan Nehri’ni Kirleten 5’i Büyükşehir Belediyesi’ne Ait 11 Tesise Ceza Uyguladı

https://youtu.be/c0Y7imRIFYQ?feature=shared Çiftçi ceza değil çözüm bekliyor Su iştiğimiz nehirden abdesalamaz hale...