28-29 Mart 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 16. Olağan Genel Kurulu’nda, demokrasiden, emekten ve barıştan yana, özgürlükçü, katılımcı ve birlikte üretip hakkaniyetle paylaşan gıda mühendisleri olarak katılımcılar tarafından, basın ve kamuoyu ile paylaşmak üzere hazırlanan 16. Olağan Genel Kurul Sonuç Bildirgesi yayınlandı.
Genel Kurul, divan seçimiyle başlayıp Oda 16. dönem Divan Başkanı Recep Özmetin’in genel kurulu selamlaması ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Yaşar Üzümcü’nün konuşması ile devam etti. Üye ve konukların katkılarıyla zenginleşen genel kurulda geçmiş dönem Çalışma Raporu, Mali Rapor ve Denetleme Kurulu Raporları sunulmuş, üzerinde gerekli değerlendirmeler yapıldı ve 15. Dönem Yönetim Kurulu, genel kurula katılan delegelerin oy çokluğuyla aklandı.
Bildirgede şu görüşlere yer verildi:
“Dünyada ve bölgemizde artan savaş ve çatışma, gıda güvencesi ve gıda güvenliği açısından ciddi riskler oluşturmaktadır. Savaş politikaları; tarımsal üretimi sekteye uğratmakta, tedarik zincirlerini kırmakta ve gıdaya erişimi zorlaştırmaktadır. Artan jeopolitik gerilimler, özellikle dar gelirli kesimler başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerinin sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimini tehdit etmektedir. Güvenilir gıdaya ulaşmak bir hak olup, hiçbir koşulda savaş ve çatışma politikalarının gölgesinde bırakılmamalıdır. Bu nedenle barıştan yana politikaların güçlendirilmesi ve gıdaya erişimin kamusal bir sorumluluk olarak ele alınması gerekmektedir. Küba’dan Filistin’e Ukrayna’dan İran’a ve Suriye’ye kadar gıdanın halklar için bir soykırım ve ambargo uygulaması olarak kullanılması bir insanlık sucudur ve kabul edilemez bir durumdur
Beslenme, her bireyin sağlıklı gelişimi ve yaşam kalitesi için temel bir gereksinimdir. Ancak ülkemizde gelir dağılımındaki eşitsizlik, yoksulluk, işsizlik, yüksek enflasyon ve gıda fiyatlarındaki artış, toplumun geniş kesimlerinin yeterli ve dengeli beslenmesini zorlaştırmaktadır. Gıda güvencesi ve gıda güvenliği, kamusal bir sorumluluk olarak ele alınmalıdır.







