Tavuğun ümüğü sıkıldı, balık ise kavağa çıktı

İhracat kotası yüzünden kanatlı ürün ihracatı geçen yıl miktarda yüzde 16, değerde yüzde 14 azaldı. Su ürünleri ihracatı ise miktarda yüzde 15, değerde yüzde 20 arttı. Orkinos ihracatı miktarda yüzde 256’lık artışla dikkat çekti.

Kanatlı hayvan ürünle­rine yönelik getirilen kotalar sektör ihraca­tında zafiyete neden oldu. İs­tanbul Su Ürünleri ve Hay­vansal Mamuller İhracatçı­ları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer, beyaz ette beş ay süren kısıtlamanın ihracat­ta düşüşe yol açtığını, aynı du­rumun yumurtada da yaşan­dığını dile getirdi.

Türkiye İh­racatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzen­lenen “İSHİB 2024 Yılı Başarı­lı İhracatçılar Ödül” töreninde konuşan Müjdat Sezer, kota­ların sektörü zorladığını ifade ederek, “Bunların olması doğ­ru değil. İçerideki enflasyonu hep birlikte dizginleyeceğiz ama dönen tekerleği durdur­mamak lazım. Bu kararlar bizi çaresiz bırakıyor” dedi.

“Hayvana süt verme diyemeyiz”

“Bizim sektörümüzün üre­timi kontrol edilebilir değil. Hayvana süt verme diyeme­yiz” ifadelerini kullanan İS­HİB Başkanı Sezer, “Kimse ih­racatçılara gölge etmesin, biz bir yolunu buluruz. Enflasyo­na çözüm için tek yol üretimi artırmak. İhracatçılar yüz­de 90 üreticidir. Taleplerimi­zin göz ardı edilmemesi lazım” mesajları verdi. Türkiye geçen yıl 3 milyar 863 milyon dolar tutarında su ürünleri ve hay­vansal mamül ihracat geliri el­de etti. İSHİB’i ihracatı da 1,1 milyar dolar oldu. Birlik geçen yıl 160 ülkeye ürün sattı.

Balığın kilosu 5,8 dolara ihraç edildi

Müjdat Sezer, “Bizi en çok sevindiren iki konu, ihraca­tın ve birim fiyatın artmasıdır. Balık ürünlerinde 5,84 dolara ulaştık. Tüm ürünlerimizin bi­rim ihracat fiyatı ise ortalama 2,61 dolar oldu” bilgilerini pay­laştı. Sezer’in verdiği bilgilere göre, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2024 yılında ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 oranında art­tı.

Bu ihracat tutarının 2 mil­yar 83 milyon dolarının su ürünleri, 675 milyon do­larının kanatlı eti, 529 milyon dolarının yu­murta, 364 milyon do­larının süt ürünleri ve 174 milyon dolarını da et ürünlerinden oluş­tu. Sezer, 2024 yılında sektörün en fazla ihra­catı 590 milyon dolar ile Irak, 481 milyon do­lar ile Rusya, 251 milyon dolar ile İtalya’ya yaptığı­nı bildirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yaklaşık 3 Milyar 91 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 91...

12 milyar dolar hayvancılığı kurtarmaya yetmedi

CHP’li Orhan Sarıbal, hayvan ithalatındaki artışı eleştirerek, 12 milyar...

Mısırda hasat öncesi 1 milyon tonluk ‘vergisiz ithalat’ dönemi!

Mısır ithalatında, yerli mısır üretiminin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı...

Gıdada düşüşün öncüsü tahıllar

Dünya Bankası’na göre bu yıl küresel gıda fiyatları yüzde...