Tarsim’in gelir koruma sigortası genişletiliyor

Her yıl içeriğine yeni riskler ve ürünler ilave edilen TARSİM’in gelir koruma sigortası kapsamına 2024-2025 üretim sezonunda arpa da dahil edilecek. Doğal afetlere ve fiyat dalgalanmalarına karşı çiftçilere ‘koruma kalkanı’ olan TARSİM’den 2006-2024 eylül ayı döneminde toplam 74,8 milyar lira devlet prim desteği ve 72,5 milyar lira hasar tazminatı ödemesi gerçekleştirildi.

TARSİM’den çiftçilere ödenen hasar tazminatı 18 yılda 72,5 milyar liraya ulaştı. Tarım sigortasında poliçe bedelinin yüzde 50-67’si Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Söz konusu destek, açık alanda yetişen meyvelerde don riski için yüzde 67, köy bazlı kuraklık verim sigortası ve gelir koruma sigortası için yüzde 60 ve diğer tüm branşlarda yüzde 50 olarak uygulanıyor.

TARSİM kapsamında Haziran 2006-Eylül 2024 döneminde toplam 25,6 milyon poliçe düzenlendi. Toplam sigorta bedeli 3,8 trilyon lira olan tarımsal varlık, sigorta kapsamına alındı. Söz konusu poliçelere 72,5 milyar lira hasar tazminatı ödemesi yapıldı.

2024’de yapılan yenilikler

Kuruluşundan bu yana her yıl yeni riskler ve ürünler ilave edilerek TARSİM’in kapsamı genişletiliyor. Bu yıl bitkisel üretimde dolu riski tarifesinde 79 üründe yüzde 15, 26 üründe yüzde 10 ve 14 üründe yüzde 5, don riski tarifesinde 8 üründe yüzde 10 ve 5 üründe yüzde 5 indirim uygulandı. Fırtına riski tarifesinde 225 üründe yüzde 6, sel riski tarifesinde 212 üründe yüzde 5, dolu paketi kapsamında 4 yıl boyunca hasar dosyası açılmamış olan sigortalılara yüzde 40, don paketi kapsamında 3 yıl boyunca hasar dosyası açılmamış sigortalılara yüzde 30 prim indirimi uygulaması getirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda etiketlerinde yeni dönem! Artık bu etiketleri kullanamayacaklar

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme...

Beş ile sarı, iki ile turuncu kodlu yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) beş ile sarı, iki ile...

Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti! İşte listedeki restoranlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, lahmacunlarda sağlığa zararlı maddeler kullanan...

UHK/Taşpınar: Gelecek yıl 22 milyon tonu görebiliriz

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, üretim planlamasıyla ekim...