Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Suriye’nin tarımsal üretimine destek olacağız

Et fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı denetimler artacak, pestisit kullanımı azaltılacak ve gıda güvenliği için yeni düzenlemeler yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde, dijital medya yayın yönetmenlerinin katıldığı, “2024 Değerlendirmesi 2025 Hedefleri Toplantısı”nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Suriye’nin bitkisel ve hayvansal üretim ihtiyaçlarını belirleyerek destek olacaklarını belirterek, “14 kişilik bir ekip kurduk, bir eylem planı hazırlamak üzere çalışmalarımıza başladık.” dedi.

Suriye’de yaşanan son gelişmelerin ardından Bakanlığın yaptığı çalışmaların sorulması üzerine Yumaklı, “Suriye’nin halihazırda tarım ve doğal kaynaklarının dışında başka bir gelir potansiyeli yok. Bu konu gündeme geldiği andan itibaren biz de 14 kişilik bir ekip kurduk. Bir eylem planı hazırlamak üzere çalışmalarımıza başladık. Oraya gönderdiğimiz arkadaşlarımız var. Bu çalışmaları yapacaklar ve Bakanlığımız uhdesinde Suriye’nin tekrar kendini toparlaması adına çok önemli bir başlık olan tarımsal üretim konusunda, hem bitkisel üretim hem hayvansal üretimde ihtiyaçları tespit ederek mutlaka onların yanında olacağız.” diye konuştu.

Suriye’nin potansiyeline karşın üretiminin az olduğuna dikkati çeken Yumaklı, hızlı şekilde iyi sonuçlar alacaklarını söyledi.

“Et fiyatlarında değişim sağlama çalışması var”

Yumaklı, asgari ücretteki artışın et fiyatlarını etkilememesi için ne tür önlemler alındığının sorulması üzerine, Kovid-19 salgını sonrasında bir fiyatlama davranışı bozukluğu yaşandığını hatırlattı.

Bir liralık malın satış fiyatının 10 lira olarak belirlenmesinin fahiş fiyat olduğuna işaret eden Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:

“Üretim maliyetlerinin içinde işçilik payları gözetilmeksizin sanki maliyetin tamamı işçilik maliyetiymiş gibi fiyatlama yapanlara karşı biz de halihazırda mevcut yaptırımları en üst düzeyde uygulayacağız. Aslında et fiyatlarında bir değişim yok, sadece et fiyatlarında değişim sağlama çabası var. Bulanık suda balık avlamaya çalışıyorlar. Adana Kasaplar Odası Başkanı bir açıklama yaptı, kendisini mahkemeye verdik. Aynı şekilde Ticaret Bakanlığımız da gerekenin yapılmasıyla ilgili tespitlerini yaptılar. Bu kişinin bir kasap dükkanının bile olmadığı söyleniyor ama Kasaplar Odası Başkanı. Söylediği, sanki piyasada herkesin aynı düşüncede olduğu izlenimini veriyor. Daha sonra gerçek sektör sahipleri çıktı, dediler ki ‘Üretici biziz, bizde böyle bir şey yok. Piyasada böyle bir şey yok.’ Sadece yaptırım olarak değil, Et ve Süt Kurumu (ESK) marifetiyle piyasayı regüle edeceğiz. Çok yakından takip ediyoruz, herkesin gönlü ferah olsun.”

“Kendi anaç hayvan stokumuzu oluşturuyoruz”

Yumaklı, yurt dışından gelecek “angus” cinsi sığırlara ilişkin de yaklaşık yüzde 5 civarında ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Söz konusu ihtiyacın ESK marifetiyle giderileceğini vurgulayan Yumaklı, “Bu planlama geçtiğimiz yıldan itibaren zaten devam ediyor, bu yıl da sürecek. Gelen canlı hayvan sadece ete dönüştürülmesi için değil, aynı zamanda bizdeki besilik anaç hayvan sayısının artırılmasıyla da ilgili. Bunun dışında da yine besilik hayvan stokumuz olacak. Ülkedeki herhangi bir ani ihtiyaç doğduğunda bunları kullanmak üzere. Dolayısıyla bu sistematik devam ediyor. Kendi anaç hayvan stokumuzu oluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hiçbir ülkenin yüzde 100 kendine yeterliliği olmadığını belirten Yumaklı, Türkiye’nin özellikle hayvansal üretimle ilgili çok önemli bir avantajı olduğunu dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Dalda meyve kalmadı çiftçinin kanadı kırıldı

65 ilde zirai don afeti yaşandı. Etkilenen ürünlerin bir...

Faize para var çiftçilere yok

Destek olmadığı için üretime küsen çiftçi şimdi de don...

Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Ögel oldu

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekilliğine Prof. Dr....

4 sterline espresso mu olur?

FT’ye konuşan Lavazza CEO’su Antonio Baravalle spekülasyonlarla artan fiyatlar...