Soframızdaki zehir: Pestisitler

MESUDE ERŞAN

‘Tarım ilacı’ da dense pestisit bildiğimiz zehir. Soframıza koyduğumuz sebze ve meyvelerdeki pestisitler, kanser, dermatit, endokrin, üreme ve nörodavranışsal bozukluklar, astım gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Türkiye’de 300’ün üstünde pestisit imalatında kullanılan aktif madde bulunuyor.

100’den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan Zehirsiz Sofralar Platformu’nun ‘Tüm canlılar için zehirsiz sofralar‘ ve “Zehirsiz kentler için harekete geç” sloganlarıyla başlattığı iki büyük kampanya var. Ayrıca Zehirsiz Kentler Kampanyası’nın iller özelinde olanlarla birlikte aktif kampanya sayısı 14’e çıkıyor.

‘Son derece tehlikeli 13’ü derhal yasaklanmalı’

Platform, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirlenen ve pestisitlerde kullanılan 13 etken maddenin öncelikle ve ivedilikle yasaklanması için mücadele ediyor.

Change.org’daki ‘tüm canlılar için zehirsiz sofralar’ kampanyasını yaklaşık 180 bin kişi imzaladı.

Buğday Derneği Genel Müdürü ve Zehirsiz Sofralar Platformu Koordinatörü Batur Şehirlioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan pestisitlerin kullanılmadığı tarım sistemine yönelik politika ve stratejilerin bir an evvel oluşturularak kademeli hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi:  “Tarım zehirlerinin kullanılmadığı, alternatif teknik, yöntem ve sistemlerinin yaygınlaştırılıp desteklendiği insan, doğa ve iklim dostu tarım sistemine geçilmesini talep ediyoruz.”

Platform ayrıca, başta yerel yönetimler tarafından kullanılan pestisitler ve pestisitlerle aynı aktif maddeleri içeren, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan biyosidal ürünlerinin de kullanımının sınırlandırılması, kademeli olarak alternatif doğa dostu yöntemlere geçilmesini istiyor.

Pestisitler, kullanım amacına göre insektisit (böceklere karşı), herbisit (yabani otlara karşı), fungusit (mantarlara karşı), bakterisit (bakterilere karşı), rodentisit (kemirgenlere karşı), akarisit (akarlara karşı), algisit (alglere karşı) olarak sınıflandırılıyor. Kimyasal yapılarına göre ise günümüzde yasaklanmış olan organoklorlu pestisitlerden, orgonofosforlu pestisitlere ve neonikotinidlere varan çok sayıda ticari formülasyon bulunuyor. Genel olarak kalıcı, biyobirikimli ve toksik etkileri olan bu maddeler insan sağlığı üzerine akut ve uzun süreli etkilere yol açıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir!

https://youtu.be/40KMfDIbfL4?feature=shared   Gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube yayınına konuk olan Bursa Damızlık...

Simide suistimal zammı geliyor

Seçim öncesi simitteki zam, geri alındı. Şimdi ise KDV...

Yaş meyve ve sebze ihracatı 2024’e hızlı başladı

Yaş meyve sebze sektörü, 2024’ün ilk 3 ayında yüzde...

Büyük, çok sulu ve etli; işte AB coğrafi işaretli Ayaş domatesi hakkında merak edilenler

AB şimdiye dek peynirden baharata, tarhanadan zeytine kadar 21...