Suyu yöneten tarıma yön verir.
Köylünün kırsal alanda tarlasını sulamak için bundan 54 yıl önce kurduğu sulama kooperatiflerini yok etme planı devreye girdi.
Mersin Tarım İl Müdürlüğü’ne sulama alanları açmak için izin almaya giden köylüye “Kooperatifler yasalara uygun değil, korsan yapılar. Dernek kurun. Sulama tesislerini devlet yapacak. Siz sadece işletebilirsiniz” yanıtı verildiği ileri sürülüyor.
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) Başkanı Ali Halis Uysal, “Türkiye’nin 26 bölgesinde, 2 bin 500 sulama kooperatifine üye 1 milyon 800 bin üretici sorun batağına sürükleniyor. Amacın kooperatiflerin fesih edilmesi olduğunu düşünüyorum.” diyor.
Uysal “DSİ’ye bağlı Sulama Birliği çiftçiye göletlerden, barajlardan su kullandırıyor. Köylerde ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kiralanan alanlarda kuyular açılıp yer altı suyu kullanılıyor. Resmi olarak 400 kadar, kaçak olarak açılmış ve kayıt altına alınmamış 3000 civarında kuyu bulunuyor. Kuyularda su azaldı” diye de ekliyor.
KATAR ANLAŞMASI YÜRÜLÜĞE Mİ GİRDİ?
Uysal, Resmi Gazetede 21 Mart 2021 tarihinde onaylanan Türkiye ve Katar arasında imzalanan 26 Kasım 2020 tarihinde imzalanan “Milletlerarası Andlaşmayı” hatırlatıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan andlaşma şöyle açıklanmıştı:
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın onaylanmasına, 244 sayılı Kanunun 5’inci maddesi ile 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’inci ve 3’üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.”