Seralarda ‘turuncu kod’ nöbeti: Ne ÇKS’miz ne sigortamız var

Antalya’da her yıl tarım arazilerini hasara uğratan fırtına ve şiddetli yağışlar nedeniyle seralar ve açık alanlarda “turuncu kod” mesaisi başladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün her yıl sonbahar-kış mevsimlerinde ‘turuncu kod’ ile uyardığı ve 2040 yılına kadar kış yağışlarında artış beklediği Akdeniz’de fırtına ve şiddetli yağış, tarım arazilerinde etkisini göstermeye başladı.

Antalya ve çevresi için bu hafta fırtına, kuvvetli yağış, sel, su baskını, yıldırım, hortum ve dolu beklentisiyle turuncu kod alarmı veren Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, fırtınanın Kaş-Anamur bandında 25 Kasım Pazartesi günü akşam saatlerine kadar süreceğini duyurunca, seralarda ve tarım alanlarında afet nöbeti başladı.

Antalya’da özellikle Kumluca, Finike, Demre, Kaş, Aksu, Serik, Manavgat, Alanya, Muratpaşa, Kemer ve Döşemealtı ilçelerinde bulunan seralar, meyve bahçeleri ve tarım arazileri, kasım-mart döneminde fırtına ve şiddetli yağış etkisine giriyor. En yoğun hasarın domates, biber, sebze, narenciye ve tropikal meyve seralarında yaşandığı afetler sırasında birçok sera kullanılamaz hale gelirken mahsuller de çöpe gidiyor.

ÇİFTÇİNİN HASARI HER GEÇEN YIL DAHA FAZLA OLUYOR

TARSİM kayıtlarına göre, iklim değişimleriyle birlikte çiftçi don, dolu, fırtına, hortum, aşırı yağışlardan her yıl giderek daha fazla etkileniyor. Saatteki hızı 120-130 kilometrelere ulaşan fırtına ve sağanak dönemlerinde çiftçi, ürünler zarar görmeden suyun çekilmesini sağlamak için seralar ve meyve bahçelerinde nöbet tutuyor.

Üretim alanlarında sigortalılık oranının son derece düşük olduğunu vurgulayan tarım sektörü temsilcileri, her yıl şiddetli yağışların yaşandığı dönemde afetlerle mücadele eden çiftçinin kendisini Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) işletip, arazisine TARSİM sigortası yaptırabilmesinin önündeki yasal engellerin kaldırılmasını istiyor.

‘ŞU ANA KADAR TARIM ARAZİLERİNDE CİDDİ HASAR YOK’

Fırtına, kuvvetli yağış ve sel uyarısının başladığı perşembe gününden itibaren şimdiye kadar seralar ve tarım arazilerde ciddi bir hasar oluşmadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Ali Top, bundan sonra şiddetini artırması beklenen rüzgar ve sağanağın tarım alanları zarar görmeden sona ermesini umduklarını söyledi.

Ali Top

 

ZMO Başkanı Ali Top, “Çiftçimizin çoğu ailesine ait, tapusu kendi üzerinde olmayan yerleri ekip biçtiği için ÇKS kaydı yaptıramıyor. ÇKS kaydı yaptıramayınca da ektiği yere, serasına TARSİM sigortası yaptıramıyor. Bu konuda engel var. ÇKS kaydının tapu olmadan kiralama kontratı veya aile tapusu beyanıyla önünün açılması lazım. Bu sayede tarım alanlarının sigortalanması büyük ölçüde mümkün olur. İklim değişikliği nedeniyle mevsimlerin normal seyri değişti. Yağışlar ve seller yaşanıyor. Tarım alanlarımız büyük oranda sigortalı olursa fırtına ve şiddetli yağış dönemlerini atlatmak daha kolay olur” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hükümete desteği artırma çağrısı yapan TZOB’dan ‘çiftçi kalmayacak’ uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Zirai don felaketi için muhalefetten acil çağrı: Çiftçilerin borçları ertelensin

Türkiye, son 30 yılın en ağır zirai don felaketlerinden...

Tarım ve kırsal kalkınma 2025 yılı destekleri başlıyor

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen...

Pamuk, düşük taleple bastırılıyor!

ABD’nin açıkladığı gümrük vergilerinin yarattığı ekonomik belirsizlik küresel piyasalarda...