İzmir’in simgesi haline gelen satsuma mandalinada hasat ve ihracat takvimi belli oldu. İnce kabuğu, yoğun aroması ve yüksek meyve suyu oranıyla öne çıkan ürünün hasadına 14 Ekim 2025 Salı, ihracatına ise 17 Ekim 2025 Cuma günü başlanacak. İzmirli üreticiler, 133 bin tonluk satsuma mandalinayı iç piyasa ve ihracat için toplam 125 milyon dolarlık döviz hedefiyle hazırlıyor.
İnce kabuğu, yoğun aroması ve yüksek meyve suyu oranıyla öne çıkan satsuma mandalinada hasat ve ihracat heyecanı başladı.
Satsuma mandalinada hasat tarihi 14 Ekim 2025 Salı, ihracat tarihi ise 17 Ekim 2025 Cuma olarak belirlendi.
Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan “Satsuma Mandarin Çeşidinin Kesim ve İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu”, İzmir’e bağlı ilçelerde emsal bahçelerde yaptığı incelemeler ve İzmir Laboratuvar Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen analizler sonucunda, satsuma mandalina çeşidinin 14 Ekim 2025’te kesimine ve 17 Ekim 2025’te ihracatına izin verilmesine karar verdi.
Doğal bir şifa deposu olan, sonbahar aylarında grip ve soğuk algınlıklarına karşı vücudun en büyük destekçilerinden satsuma mandalinada İzmirli üreticiler ve ihracatçılar, 133 bin 578 tonluk ürünü katma değere dönüştürmek için hummalı bir döneme girdi.
Mandalina üretiminde dünya üçüncüsüyüz
Türkiye’nin yıllık 1,9 milyon tonluk mandalina üretimiyle dünyada ilk üç üretici ülke arasında yer aldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinanın tüketiciler tarafından en çok tercih edilen mandalina türü olduğunu vurguladı.

