Satsuma mandalinada rekolte, Adana’da fiyat sıkıntısı!

İzmir Seferihisar’ın ünlü satsuma mandalinasında üretici rekoltedeki düşüşten, Adana’da hasada devam eden mandalina üreticisi ise düşük fiyattan şikayetçi…

İzmir’in Seferihisar ilçesinin ünlü satsuma mandalinası, önümüzdeki haftalarda hasat edilmeye başlanacak. Hasat öncesi üretici, rekoltedeki azalmadan dolayı kara kara düşünüyor.

Satsuma mandalina rekoltesinde düşüş var

Seferihisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (SEFEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayarer, normalde 5 bin ton ürün alınan satsuma mandalina rekoltesinde, iklim şartları nedeniyle geçen yıla göre yüzde 50 azalma olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Her yıl kooperatifin işletmesi üzerinden tonlarca mandalinayı iç ve dış piyasaya sürdüklerini ancak bu yıl işletmeye kilit vurduklarını kaydeden Sayarer, şunları kaydetti:

“Satsuma mandalina, 15 Ekim’den itibaren piyasaya giriyor. Bu sene ürünümüz hemen hemen yüzde 50 eksik. Küresel ısınma diye çok dile getirilen bir durum var. Bir yıl çok iyi üretim yaparken bir yıl çok eksik ürün oluyor. Bu yıl ‘yok yılı’ndayız. Bizim 68 üreticimiz olmasına rağmen ürünümüz bu yıl neredeyse sadece 600 ton civarında olabilir. Biz burada normalde 5 bin ton üretim yapıyorduk. Ancak şu an ürün eksik. Üreticiler, piyasada ürün talebi olduğu için ürünlerini bireysel olarak satabilirler ancak biz bu yıl kooperatif üzerinden çalışmayacağız.”

“7-8 liraya satılması gerek”

Üreticinin piyasa talep ettiği kadar tüccarın da ürün talep ettiğini dile getiren Sayarer, “Ancak piyasada en ucuz giden ürün mandalina. Erkenci mandalina şu an 3 liraya satılıyor. Piyasa durgun. Tüccar da piyasaya nasıl girecek, nasıl alacak, kaça satacak diye korkuyor. Satsuma bu yıl az olduğu için normalde daha yüksek fiyatlı olması gerekir fakat piyasada ne olursa olsun yeterli rakamı bulamıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da en ucuz meyve mandalina olacak gibi duruyor. Piyasadaki ürünlere bakarsak 7-8 liradan aşağı meyve yok. Mandalina ise 3 lira, 3,5 lira. Bu yıl üreticinin cebine 3 lira girmesi için tüketicinin satsumayı 7-8 liradan aşağıya yememesi lazım. Girdi maliyetleri de eklenince üretici şaşırıyor” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Restoranlardan isyan: Kötü olan biz değiliz, enflasyon!

Fahiş fiyat uygulamaları iddialarıyla restoranlar için hafta sonu başlatılan...

“Fahiş fiyat” düğümüne acil çözüm bekleniyor

Yasal altyapıyı oluşturan torba düzenlemenin iptal kararı 1 Mayıs’ta...

Doç. Dr. Devrim Alkaya Gaziantep Ekoloji Zirvesi Kırsal Turizm Kırsal Kalkınma

https://youtu.be/4qLk1_0MvR4?feature=shared  

Meyve ve sebze ihracatını kota ve kısıtlamalar geriletti

Uygulanan kota ve kısıtlamaların ihracatın gerilemesine neden olduğuna işaret...